Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete ska stävja problemen

Myndigheterna i Gävleborg tar nu krafttag mot de kringresande sällskapen som besöker Gävleborg varje år.

En ny åtgärdsgrupp har skapats för att stävja problemen.

– Det är bra om allmänheten kan vara vaksam, säger polisen.

Annons

Polis, socialförvaltning och länsstyrelse skapade i våras en gemensam grupp. Allt för att effektivare hantera de problem som ibland uppstår med kringresande sällskap. Det kan röra sig om nedskräpningar, stölder och inbrott.

Christer Lindgren är chef för länskommunikationscentralen för polisen i Gävleborg.

– Om vi hjälps åt går jobbet lättare. Polisen har tidigare gjort kanske för mycket och för lite, vi vill få igång övriga myndigheter och tydliggöra allas ansvar.

– Det underlättar för alla, det ska finnas flöden och man ska tydliggöra vem som gör vad och vem som ansvarar för vad.

På nationell nivå finns särskilda åtgärdsplaner och inom polismyndigheten i Gävleborg finns en lokal åtgärdsplan, den nya samverkansgruppen ska utöka den ytterligare.

– Sen gäller det att göra verkstad i vardagen, just nu är allting inte driftsatt ute i varje organisation, säger Christer Lindgren.

Anders Samuelsson, tillförordnad länskriminalchef, menar att det finns indikationer på att det kommer att komma fler kringresande sällskap till Gästrikland i år.

– Det är underrättelseuppgifter som vi har fått, vi har sett att det har skett en viss varvning för att så många som möjligt ska komma hit. Men man får inte dra alla över en kam, vi måste hålla en objektiv ståndpunkt.

– Naturligtvis finns det en del som är schyssta, men det finns personer som drar med sig hela gruppen. Det är olyckligt, säger han och uppmanar nu allmänheten till att vara extra vaksamma.

– Man kan meddela allting som är uppseendeväckande till polisen, exempelvis om det dyker upp massa bilar som man inte känner igen så kan man gärna ringa 114 14 och meddela det. Det går även bra att mejla. Bara vi får information så kan vi ju lägga ihop det i våra underrättelser. Så småningom kan vi lägga pussel.

Mer läsning

Annons