Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samrådsmöte om Valbo Köpstad

Planerna på utbyggnad av Valbo köpstad med ett nytt Ikea-varuhus är ute på samrådsremiss. I går kväll inbjöd Gävle kommun och Trafikverket till ett samrådsmöte i Mikaelsgården i Valbo där bland annat Naturskyddsföreningen Gävle deltog.

Annons

Naturskyddsföreningen är kritisk till utbyggnaden och menar att konsekvenserna inte är tillräckligt utredda.

– Vi menar att en utbyggnad är negativ på alla områden och att den även går emot kommunens egen plan om minskade klimatutsläpp från biltrafiken. Vi undrar vad det finns för annat viktigt samhällsintresse som står över allt annat, säger Lars Igeland, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Gävle.

Han är tveksam till kommunens vision om fler jobbtillfällen.

– Kommunen har hävdat att utbyggnaden kan innebära mellan 270 och 300 nya jobb. Men blir det verkligen så, om en konsekvens blir att man får lägga ner annat på andra håll? Om tio procent fler åker till Valbo och handlar, då drabbar det kanske butiker i Hofors eller Sandviken.

Lars Igeland säger att utbyggnaden dessutom kommer att bidra till ökade koldioxidutsläpp och att den planerade parkeringen med 2 400 platser på jordbruksmarken kommer att drabba Valsjöbäcken.

Samrådet är ute på remiss till den 23 maj.

– Jag hoppas så klart att så många som möjligt är med och tycker till. Problemet är att de här processerna blir så utdragna. Det gör det svårt för dem som vill skapa opinion. De första planerna drogs redan 2005. Då tyckte många att det var för tidigt att engagera sig. Och kommer någon och tycker något nu, då tycker politikerna plötsligt att det är för sent, eftersom planerna funnits sedan 2005.

Mer läsning

Annons