Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre betyg i engelska ledde färre behöriga till gymnasiet

Färre elever blev behöriga till den nya gymnasieskolan. Det visar siffror som Skolverket presenterade i går. Men i Gävle var inte de skärpta behörighetskraven avgörande.

Annons

Preliminär betygsstatistik som Skolverket publicerat visar att 87,8 procent av de som lämnade årskurs 9 i våras är behöriga till något av de nationella programmen på gymnasieskolan.

I fjol var siffran 88,2 procent och som en av förklaringarna anges de nya behörighetskraven.

Tidigare räckte det med godkänt betyg i tre ämnen – svenska, matematik och engelska – för att bli behörig till gymnasiet. I dag krävs godkänt i ytterligare fem ämnen för att platsa på ett yrkesförberedande program.

Den som vill läsa på ett högskoleförberedande program måste ha godkända betyg i inte mindre än tolv ämnen.

Även i Gävle minskade andelen behöriga jämfört med i fjol, men de skärpta behörighetskraven är inte orsaken.

88 procent av eleverna i kommunen var behöriga till något av de yrkesförberedande programmen. 87 procent klarade kraven för att komma in på ett högskoleförberedande program.

– Om de gamla behörighetskraven hade legat fast hade bara en enda elev till blivit behörig till ett yrkesförberedande program, säger Bo-Erik Simonsson på barn- och ungdomsförvaltningen.

– I fjol var 90 procent behöriga till gymnasiet och årets minskning beror i stället på att fler inte klarade godkända betyg i engelska, säger han.

Mer läsning

Annons