Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandtågets städning börjar på Brynäs

Vårens stora sandupptagning har ovanligt mycket att jobba med i år.

Uppemot 12 000 ton sand och grus har legat på Gävles gator och nu ska allt bort på en dryg månad.

Annons

Sandtåget med de karakteristiska röda fordonen tjuvstartade egentligen redan i går på bland annat Hamnleden och i Lindbacka.

I dag tidigt på morgonen drar arbetet i gång i full skala på Brynäs, innan sandupptagarna drar vidare mot Villastaden och Olsbacka under påsken. Varje stadsdel och huvudlederna i närheten betas av under en eller ett par dagar om förutsättningarna är de rätta – och det är de just nu.

– Vädermässigt kunde det inte vara bättre, torrt och soligt och isfritt. Nu kan vi gå in och rensa även gräsmattorna utan att skada dem när allt torkat upp. Ur det perspektivet är det väldigt tillfredsställande för oss, säger Kai Olsson, gatuingenjör på tekniska kontoret.

De senaste veckorna har de centrala delarna av staden rengjorts men det arbetet görs i lite mindre skala och nu är fler maskiner i bruk. För med en vattenbil längst fram, därefter två lastmaskiner som valsar refuger och borstar rent runt stolpar och i trånga utrymmen, sedan två sandupptagare som dras av lastbilar och slutligen en sopmaskin, kan man nog verkligen prata om ett ”tåg” från kommunens entreprenör Alltransport.

– Vi har sju man ute totalt, från tidig morgon till eftermiddag. För att vi ska komma fram så bra som möjligt är det viktigt att tänka på att parkera bilen rätt med hänsyn till datumparkeringen, säger Alltransports vd Tommy Aneklev.

Kai Olsson påpekar samtidigt att fastighetsägarna brukar vara bra på att hålla gångbanorna rena och sopa ned all sand lagom till att sandtåget drar fram.

Enligt kommunen handlar det totalt om cirka 40 mil gator och 20 mil gång- och cykelvägar som ska sopas och kostnaderna för upptagningen beräknas i år till mer än 2,5 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons