Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanering tar all tid nu

/
  • Personalen från kultur- och fritidsförvaltningen skulle hellre göra färdigt signalmarkeringen för synskadade på 2,5-kilometersslingan än att laga söndersparkade saker och skotta upp askan efter nedbrända vindskydd.
  • Det är väl skyltat i området.
  • En av många pärlor i Hemlingby är Jannes Fäbod, längst in i området. Huset med tillhörande grillplats går att boka helt gratis dagtid. Kvällstid kostar det en ”symbolisk summa”.
  • Hör upp ditt lilla knytt. Jag har fullt upp med min unge, gå och irritera någon annan. Seså, iväg med dig nu!
  • – Det känns som att det njuter och försöker gosa till det när jag håller det i famnen, säger Rosie Lundh om det nyfödda lilla lammet som aldrig blev accepterat av sin mamma.
  • Öppet för alla, när som helst. Färdig grillplats, torr ved, bara att sätta sig ner och packa upp matsäcken.

GD trycker på gillaknappen för Hemlingby, för att tala modern facebook-svenska.

I en rad artiklar tittar vi närmare på Gävlebornas eget friluftsområde som någon eller några just nu gör sitt bästa för att förstöra genom sabotage.

Annons

Eleverna i Vikingaskolans klass F har precis tagit plats på vagnen bakom hästen Berta. De är så många att några av dem får åka på en extravagn dragen av en fyrhjuling. De vinkar när de svänger runt på gårdsplanen framför Jannes fäbod längst in i Hemlingbys friluftsområde och återvänder mot spårcentralen.

Barnen har tittat på fåren, men kanske inte riktigt förstått vilken dramatik som utspelar sig i hagen där djuransvarige vaktmästaren Rosie Lundh och fyra elever från naturbruksgymnasiet förgäves försöker få en tacka att dia det lamm som fötts bara några timmar tidigare. Troligen har någon annan tacka råkat stöta till lammet, som därmed fått fel lukt och mamman är obeveklig.

– Det får bli ett dilamm, säger Rosie Lundh när hon kommer klivande över staketet med det lilla lammet ömt hållet i famnen.

De kommande veckorna kommer hon och eleverna att turas om att sköta lammet, i det närmaste dygnet runt.

Runt eldstaden sitter ett tiotal vaktmästare och arbetsledare från Kultur & Fritid och äter stekt sill och potatis tillagat på det stora friluftsköket som vem som helst får låna bara man bokar det i förväg.

Samtalet kretsar förstås kring den senaste tidens förstörelse. Fyra vindskydd har brunnit. Värden för 100 000 kronor har förstörts. Och arbetstiden för personalen har fått användas till sanering i stället för renovering och nybyggen.

– Vi har ju ansvar även för alla friluftsbad i kommunen. Där skulle vi ha börjat lägga ut badbryggor och båtbryggor den här veckan. Det finns det säkert folk som väntar på, men de får fortsätta att vänta för vi är här och sopar upp kolrester, suckar Johan Öholm, friluftslivschef på Kultur- och fritid.

Hemlingbys friluftsområde består av 900 hektar skog med vandringsled, motionsspår, skidbacke, fäbodar och barnanläggningar som balansbanan ”inte nudda mark” och djurslingan Storskogen. Samt naturligtvis Hemlingbystugan med restaurang, bad och bastu.

Varje år har området en halv miljon besökare, vilket motsvarar mer än fem besök per Gävlebo.

– Det här är en självklarhet för Gävleborna. Många är uppvuxna med det här och vi hoppas ju att även de där ska präglas på Hemlingby, säger Johan Öholm och pekar efter sexåringarna som just försvunnit bort längs fäbodspåret.

– Det är ju för dem vi bygger vindskydd, fortsätter han.

Nu finns ett 15-tal vindskydd kvar i området. Av de som brunnit kommer det som stod nedanför skidbacken att ersättas först.

– Det ligger nära parkeringen och används väldigt flitigt. Men det är nästan så att man tvekar om man vågar ställa dit något nytt, säger arbetsledaren Leif Bäcker.

Mer läsning

Annons