Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt skatt förvånar i Bomhus

GÄVLEBomhus tillhörde vinnarna vid årets fastighetsdeklaration.

Annons
Kraftigt sänkta taxeringsvärden har fått de boende att undra om de tidigare betalat för mycket i fastighetsskatt.
-Det kan man ju naturligtvis tycka. Men de har betalat enligt lagen, säger Göran Sjöberg, handläggare på Skatteförvaltningen.
När den nya fastighetsdeklarationen dök upp i höstas fick den många Bomhusbor att höja ett ögonbryn.
Deras taxeringsvärde var avsevärt lägre än tidigare.
Göran Sjöberg förklarar att det beror på att man bytt system. Man har övergett de så kallade omräkningstalen, och i stället börjat gå efter hur mycket fastigheterna i området sålts för som riktvärde.

Fler sektioner
Dessutom har man delat i Gävle i många flera sektioner. Förut fanns endast två, centrum eller landsbygd. Och då räknades Bomhus till centrum, vilket naturligtvis medförde högre taxering. Numer är indelningen finare, och tar hänsyn till många fler faktorer. Främst rådande huspriser i området.
-Då visade det sig att Bomhus, liksom till exempel Furuvik och Valbo får en sänkning av taxeringsvärdet, medan bland andra Hemlingby blir dyrare, säger Göran Sjöberg.
Han tycker att det nuvarande systemet är det bästa man haft. Den enda nackdelen han kan se är att nu, första gången den tillämpas, kan det bli ganska stora justeringar i taxeringsvärde i vissa områden.
-Hur man än hade gjort hade någon kommit i kläm. Hade kan haft kvar samma system som 1996 hade de på landet drabbats, säger han.
Han konstaterar att Bomhusborna får vara nöjda med att få lägre taxering, någon retroaktiv återbetalning lär det inte bli tal om.
-Det går inte. Det finns en lag om att omräkningstalen inte går att överklaga, säger han.

Magnus Lundquist

Mer läsning

Annons