Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såren har läkt efter förtroendekrisen

/
  • Ordföranden Folke Stenström och sekreteraren Ingegerd Severing berättar om lokalföreningens arbete och om hur de har gått vidare sedan skandalerna 2009.
  • Ett 50-tal frivilliga stickar, syr och väver kläder, mattor och dukar som säljs på julmässan i Sankt Ansgars hus.
  • Birgitta Tjernlund är en av de frivilliga som varje onsdag är med och gör kläder och mattor till årets julmässa.
  • Bevingade ord av Henri Dunant, Röda Korsets grundare.

Skandalerna i Röda Korsets ledning för ett par år sedan var ett svek mot volontärerna ute på fältet. Även Geflekretsen tog stryk av det som hände, men blickar nu framåt och fortsätter sin insats för de svaga i Gävle.

Annons

På lokalföreningens kontor sitter ett gäng äldre damer som syr, stickar och väver handarbeten som ska säljas på julmässan i Sankt Ansgars hus.

– Det ger oss intäkter på uppemot 80 000 kronor till verksamheten, säger Ingegerd Severin som är sekreterare för kretsen.

Röda Korsets 150 frivilligarbetare ställer upp och ordnar med bussresor för äldre och funktionshindrade, kaféverksamhet på äldreboenden, besöker intagna på Gävleanstalten och hjälper barn och ungdomar på Nordost med läxläsning.

– Det handlar ofta om att bara bjuda på kaffe och prata lite, men det betyder mycket för de människor vi möter, säger kretsens ordförande Folke Stenström.

Han började engagera sig i Röda Korset när han blev pensionär för sju år sedan. Först arbetade han med hembesök, i dag blir det mest administrativt arbete. Men fortfarande tar han med sig bössan och samlar in slantar på stan.

– Det har blivit svårare att få in pengar via bössorna. Tv-galorna är mycket bättre och jag tror vi måste hitta nya vägar för insamlingarna, säger Folke Stenström.

– Men det beror nog också på att många tycker att det är svårt att stå med våra emblem efter det som har varit, skjuter Ingegerd Severin in.

Det är skandalen för två år sedan hon syftar på. Den dåvarande kommunikationsdirektören för Röda Korset i Sverige, Johan af Donner, lurade organisationen på nästan tio miljoner kronor. I april fastställde hovrätten ett fem år långt fängelsestraff för grovt bedrägeri och förskingring. Röda Korset var också i blåsväder kring den gamle styrelseordföranden Bengt Westerberg arvode på knappt 70 000 kronor i månaden. Allt det där har Geflekretsen lämnat bakom sig.

– Det är pengar som vi sedan fick tillbaka. En brottsling som lurar till sig pengar är något som vilken organisation som helst hade kunnat drabbas av. När det gäller arvodet är det ett demokratiskt beslut, det är bara så det är, säger Folke Stenström.

Förtroendekrisen slog också hårt på lokal nivå. Även om Geflekretsen inte hade något med den att göra drabbades de av skandalens svallvågor. Mellan 2009 och 2010 tappade Röda Korset i Gävle nästan 600 medlemmar. I år är de 1 043 stycken.

– Det var många av våra volontärer som tog illa vid sig. För att komma tillbaka har vi fortsatt göra det arbete vi gör, berättar Folke Stenström

– Men framförallt var det en förtroendeförlust. Jag har nyligen engagerat mig i Röda Korset och många av mina vänner har sagt att de tycker att jag kan vara med i någon annan organisation i stället, säger Ingegerd Severin.

I själva verket har Röda Korsets medlemsantal konstant sjunkit sedan 40-talet när det var högt i samband med kriget.

– Det beror på generationsskiften, det är svårare att få de unga att intressera sig i verksamheten av någon anledning, förklarar Ingegerd Severing

– Samtidigt har vi tagit reda på att vi har 57 medlemmar under 30 år och vi funderar på om vi skulle försöka engagera dem i någon särskilt projekt. Vi skulle kunna få fler studenter på högskolan att ställa upp och människor med utländsk härkomst som kanske har erfarenheter från krig och liknande, säger Folke Stenström.

Mer läsning

Annons