Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särgymnasieelever i kläm

När skollagen skrevs om missades en följdändring. Nu riskerar drygt 100 gymnasieelever i Gävle att stå utan pengar i höst.

Annons

Det handlar om elever som går i gymnasiesärskolan. Tidigare har de kunnat ansöka om förlängt barnbidrag, eftersom de inte har rätt till studiestöd från CSN.

Den första juli började den nya skollagen gälla. I den tidigare lagtexten omfattade begreppet särskola både grundskole- och gymnasieelever, men i den nya lagen införs två begrepp, grundsärskola och gymnasie–särskola.

Socialförsäkringsbalken, som reglerar rätten till förlängt barnbidrag, omfattar bara grundsärskoleelever. Gymnasieeleverna tappades bort. Därmed har de inte rätt till bidraget.

– Det är sådant som inte får ske, men det gjorde det. Vi ska rätta till det så fort som möjligt, säger Elisabeth Lane, tillförordnad rättschef på socialdepartementet.

Bidraget söks hos Försäkringskassan och från deras presstjänst kommer beskedet att de för en dialog med departementet för att kunna lösa problemet. Några konkreta svar på vad som händer med elevernas bidrag när skolan börjar om några veckor har inte gått att få.

Gymnasiesärskolan i Gävle hade 113 elever inskrivna under förra läsåret.

Socialförsäkringsbalken måste helt enkelt kompletteras med ordet gymnasiesärskola, men Elisabeth Lane kan inte svara på hur lång tid det kan ta.

– Det kan ju låta som en enkel ändring, men det finns mycket formalia som måste följas.

Målsättningen är dock att eleverna inte ska drabbas utan få de pengar de skulle ha fått om lagstiftningen varit rätt formulerad.

Vem borde ha haft kontroll på den här ändringen, socialdepartementet eller utbildningsdepartementet?

– Vi är nog medskyldiga allihop. Det var oerhört mycket lagstiftning som skulle ändras, säger Elisabeth Lane.

Mer läsning

Annons