Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskoleplaceringar var riktiga

De 42 utvecklingsstörda barn som fick sina placeringar granskade av Skolinspektionen hörde hemma i särskolan. Det visar den genomgång som Gävle kommun genomfört efter kritiken från tillsynsmyndigheten.

Annons

Det var i slutet av förra året som GD rapporterade om den granskning av särskoleplaceringar som Skolinspektionen genomfört. Gävle var en av 30 kommuner som fick kritik för hur de skötte sina utredningar och beslut.

Gävle kommun fick i uppdrag att fatta nya beslut kring de 42 granskade ärendena för att försäkra sig om att barnen verkligen inte hörde hemma i den vanliga grundskolan. Den som placeras i särskolan får lägre ställda kunskapsmål vilket gör det svårt att studera vidare efter gymnasiet. Det i sin tur leder till begränsade valmöjligheter på arbetsmarknaden.

Översynen är nu klar och visar att alla 42 elever är placerade i rätt skolform.

Kommunen fortsätter nu att kontrollera samtliga övriga särskoleplaceringar för att säkerställa att de också var riktiga. Det arbetet väntas pågå fram till december.

– Vi kommer att fatta ny placeringsbeslut om de andra allt eftersom, säger Sinikka Pisilä, kvalitetsansvarig på barn- och ungdomsförvaltningen.

Politikerna i barn- och ungdomsnämnden kommer nästa vecka att klubba igenom ett yttrande till Skolinspektionen med en redogörelse av vilka andra åtgärder som kommunen vidtagit till följd av kritiken.

Mer läsning

Annons