Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätra får snart eget trygghetsboende

Ett år försenat ska nu förvandlingen av Sätras gamla hälsocentral till trygghetsboende bli av. Inflyttning planeras till maj nästa år.

Annons

Hälsocentralen ska byggas om till 62 lägenheter, hälften seniorbostäder enligt Gavlegårdarnas nuvarande regler och hälften, med hjälp av statligt stöd, till trygghetsbostäder. Tanken var att de skulle ha kommit igång förra våren, men renoveringsstarten sköts upp.

– En orsak är ny lagstiftning, säger Bo Bäckström, teknisk chef på Gavlegårdarna.

Den 1 januari i fjol trädde en lag med nya villkor för allmännyttan i kraft, och Gavlegårdarna såg över projektet utifrån den. Hyresförhandlingar har också tagit tid.

Två våningar är vikta för seniorbostäder för hyresgäster som fyllt 50 och inte har hemmaboende barn. Två våningar blir trygghetsbostäder för hyresgäster som fyllt 70, med samlingslokal, möjlighet till gemensamma måltider och personal vissa tider. Hur bemanningen ska se ut är inte klart än. Lägenheterna är de första i Gävle enligt de statliga reglerna för trygghetsboende.

Ombyggnaden är en investering på runt 85 miljoner kronor, som Gavlegårdarna nu begär tillstånd av Gävle stadshus att starta. Renoveringen ska också göra huset energisnålare.

I maj 2013 ska lägenheterna med adress Sicksackvägen 34 vara inflyttningsklara. Hyran blir 1 450 kronor per kvadratmeter och år för trygghetsboendet och 980 kronor per kvadratmeter och år för seniorlägenheterna.

Mer läsning

Annons