Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätraåsen - trots allt

/
  • Så här skulle fotbollsarenan på Sätravallen kunna se ut. - Det är vår drömarena, säger Eva von Shéele-Frid, klubbdirektör för Gefle IF. Illustration: Johan Skoog Arkitektkontor AB

Det ser ut att bli en ny fotbollsarena på Sätraåsen trots allt. Kommunledningen siktar på att komma överens med Gefle IF om finansieringen.

– Det är det bästa alternativet, säger kommunalrådet Carina Blank, S.

Annons

För knappt ett halvår sedan nobbade Gävle kommun den fotbollsarena som Gefle IF ville bygga på Sätraåsen. Fotbollsklubben hoppades att kommunen antingen skulle låna ut pengar eller gå i borgen för ett lån på 120 miljoner kronor till arenabygget. Men kommunen tyckte att föreningens kalkyl var för svajig.

– Om den inte håller så ligger hela risken hos kommunen, sa kommunalrådet Per Johansson, S, till GD i augusti.

Men sedan kopplades kommunens tidigare ekonomichef Ingemar Westin in i bilden. Han var även med och förhandlade fram upplägget när Gavlerinken byggdes om till Läkerol Arena.

Och nu är tongången plötsligt en annan.

– Vi har suttit ner och jobbat ett tag och nu är vi överens med Gefle IF om att det är bättre att förlägga en ny fotbollsarena på Sätraåsen än att bygga om Strömvallen, säger Carina Blank.

Hon hoppas att kommunfullmäktige inom kort ska godkänna att en avsiktsförklaring om en ny arena tecknas med Gefle IF. Det är ett skriftligt dokument som syftar till att leda till en överenskommelse.

Tidigare sa ni nej. Varför har ni ändrat er?

– Vi har inte ändrat oss. Det har varit en process där både vi och Gefle IF haft tillfälle att fundera över vad som egentligen behövs, säger Carina Blank.

Men har Gefle IF presenterat ett mer tillförlitligt underlag nu?

– Det är inte därför vi skriver en avsiktsförklaring egentligen, säger Carina Blank, utan menar att det handlar om att Gefle IF måste få dispens från Svenska Fotbollsförbundet att fortsätta spela på Strömvallen när nya arenakrav börjar gälla redan 2013.

– Utan avsiktsförklaring kan Gefle IF inte få dispens, säger hon.

Hur det är tänkt att finansieringen ska se ut har hon däremot inget besked om, annat än att kommunen har 98 miljoner kronor reserverade – pengar som annars skulle gå till Strömvallen.

– Men eftersom Gefle IF ska använda arenan är deras ekonomiska prestation viktig. Men där är vi inte framme än, säger Carina Blank.

När kan arenan vara klar?

– Det vill jag inte spekulera i. Det är för tidigt att säga ett datum.

Ni har fått mycket kritik för att arenaplanerna sprack förra året. Har kritiken gjort att ni ändrat er?

– Man kan vara självgod eller kritisk, men för mig har Sätraåsen varit ett självklart alternativ, säger Carina Blank.

Vad som ska hända med Strömvallen är oklart.

– Det får vi diskutera, men jag tycker att hela stråket längs Gavleån bör präglas av anläggningar som är till för allmänheten. Ett kongresscenter vore väl idealiskt, säger Carina Blank.

Eva von Schéele-Frid, klubbdirektör för Gefle IF, är glad över att kommunen nu förordar Sätraåsen.

– Vi har gjort ett jättearbete med att ta fram ett mer detaljerat och utförligt underlag. Det material vi hade tidigare var också bra, men nu har vi vidareutvecklat det mycket mer, säger hon.

Arenan beräknas fortfarande kosta 120 miljoner kronor. Hur finansieringen ska lösas kan inte heller Eva von Schéele-Frid svara på.

– Det finns flera alternativ. Men tanken har hela tiden varit att Gefle IF ska bygga och äga arenan, säger hon.

Mer läsning

Annons