Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på arena lagd på is

/
  • Arkivbild: GD Fortsatt jubel i Gavlerinken?  Nils Karlsson, kanslichef på kommunledningskontoret, tror att Brynäs får svårt att hitta finansiärer till en ny evenemangsarena på Alderholmen. Enligt Karlsson kan alternativet bli en upprustning av Gavlerinken. Men kommunens utredning om framtidens hockeyarena ligger på is - tills det är klart i vilken serie Brynäs spelar nästa säsong.

GÄVLE
Planerna på att antingen utveckla Gavlerinken eller bygga en evenemangsarena på Alderholmen ligger på is. Först måste Brynäs IF säkra sin elitserieplats.

Annons
Evenemangsarenan för en kvarts miljard ser dock mer och mer orealistisk ut.
Kanslichefen Nils Karlsson vid kommunledningskontoret tror att det blir svårt för Brynäs att hitta finansiärer till en evenemangsarena i stil med Färjestads Löfberg Lila Arena.
- De klarar inte en sån arena även om de blir ett topplag som Färjestad. Det krävs nog ett stort engagemang från kommunen med investeringsbidrag och borgensåtaganden och årliga driftsstöd, tror Nils Karlsson.

Ansträngd budget
Med tanke på att kommunen har stora underskott i framför allt omvårdnadsnämnden och att det finns gott om hål att stoppa pengar i så är det tveksamt i dagsläget att lägga ut mångmiljonbelopp på en evenemangsarena, antyder Nils Karlsson.
Ambitionen i Brynäs egna planer är att man i en sådan arena ska kunna anordna konferenser, driva hotell, restauranger och ha en massa andra arrangemang förutom ishockeyn.
Gångavstånd till centrala stan skulle bara vara bonus.
För Nils Karlsson tycks en satsning på att bygga ut Gavlerinken mer aktuell.
- Kommunen äger ju anläggningen och måste förr eller senare rusta den. Det vore slöseri att inte göra den mer flexibel då, menar han.
Om Gavlerinken rustas och förvandlas till en evenemangsarena så blir den en del av det stora idrottscentrum som nu växer fram på Sätraåsen.
I april tar kultur- och fritidsnämnden ställning till en 14-miljonerssatsning på en helt ny arena, Gavlevallen, som inbegriper både konstgräsplan och hockeyrink.
Därmed skulle Sätra med Gavlerinken, Gavlestadion och Gavlevallen bli ett eldorado för idrottsfolket.
I den investeringsbudget som nämnden tagit fram fanns även ett önskemål om 50 miljoner kronor för satsningar på Gavlerinken.
- Men det var en summa man höftade för att visa på vikten av en satsning på Brynäs hockeyarena, berättar kultur- och fritidschefen Mats Öström.

Flera olika alternativ
Han ingår i en tjänstemannautredning, ledd av Nils Karlsson, som hittills har undersökt flera alternativ för hur framtidens hockeyhall ska se ut.
I den bollar man med olika förslag som innefattar allt ifrån en mindre upprustning av Gavlerinken för omkring 20 miljoner kronor till den fullstora varianten - en helt ny evenemangsarena för 250 miljoner kronor.
- Förslaget ska dels utgå ifrån lokaliseringen, dels från ambitionsnivån, säger Mats Öström.
Nils Karlsson tror att man kommer igång med utredningen igen i april när kvalet är färdigspelat. Ett förslag till kommunstyrelsen kommer nog inte förrän till hösten.
Att rusta publikserveringen, fixa handikapptoaletter och byta ut träbänkarna på ena kortsidan till stolar är de åtgärder som anses som mest akuta att ta itu med på Gavlerinken.
Något som också Svenska hockeyligan kräver.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons