Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på egen vindkraft överklagas

Landstingets satsning på egen vindkraft strider mot lagen. Det hävdar tre personer som överklagat beslutet till Förvaltningsrätten.

– Ett landsting ska inte ägna sig åt elproduktion, säger Lars Björck, en av de klagande.

Annons

Landstinget i Gävleborg beslutade i juni i år att investera cirka 80 miljoner kronor i egen vindkraft. Två vindkraftverk ska byggas för landstingets räkning utanför Kalmar och de ska producera 30-40 procent av den el som landstinget behöver.

Beslutet har orsakat stor debatt. Landstinget borde koncentrera sig på sjukvård och inte ägna sig åt den här typen av ”riskprojekt”, har kritikerna ansett

Beslutet har överklagats till förvaltningsrätten. Bakom det ena överklagandet står två privatpersoner, Lars Biörck och Lars Lundquist från Gävle.

– Vi har reagerat mot att landstinget tänker börja producera el. Vi menar att det ligger utanför landstingets kompetensområde och inte är förenligt med kommunallagen, säger Lars Björck.

Han betonar att han inte är negativ till vindkraft men menar att vindkraftanläggningar inte ska ägas och förvaltas av landsting.

– Elkraft är en råvara. Det här är som att landstinget skulle köpa in sig i en gruva eller börja odla säd, säger Lars Björck.

De två begärde i sitt överklagande att beslutet skulle inhiberas, det vill säga att bygget av de två kraftverken skulle skjutas upp till dess dom fallit. Men denna begäran har Förvaltningsrätten redan avslagit.

Joe Eriksson-Gladh från Sandviken, ledamot för Sjukvårdspartiet i landstingsfullmäktige, har även han överklagat vindkraftsbeslutet. Han anser bland annat att landstinget med investeringen bedriver otillåten riskkapitalism och att beslutet därmed strider mot regeln om god ekonomisk hushållning.

I ett yttrande tillbakavisar landstinget i Gävleborg anklagelserna. Bland annat påpekar man att landstinget bara ska producera el för eget behov och inte driva elproduktion för försäljning på den öppna marknaden.

Mer läsning

Annons