Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på kortare köer utan resultat

GÄVLEDet har hittills inte blivit så mycket av den satsning på att korta vårdköerna som landstinget i Gävleborg skulle göra. En stor del av det statliga bidraget på 39 miljoner kronor ligger orört.

Annons
- Det har varit en lång startsträcka innan själva arbetet kunnat komma igång, säger Eva Strid, utredare vid landstingets ledningskontor.
Samtliga landsting i Sverige har i år fått särskilda bidrag från staten för att öka tillgängligheten i hälso- och sjukvården. Det handlar bland annat om att korta operationsköerna. Satsningen ska pågå under tre år och kommer för Gävleborgs del att innebära ett ekonomiskt tillskott på 39 miljoner kronor per år.

Inga tydliga resultat
I en skrivelse till socialdepartementet har landstinget nu redovisat hur satsningen avlöpt. Där framgår att några tydliga resultat i form av kortare vårdköer ännu inte kan påvisas.
Det finns flera förklaringar till detta, enligt Eva Strid. En är att den förberedande processen i landstinget tog lång tid. De konkreta aktiviteterna kom igång sent och har inte hunnit ge effekt.
- Vi ville vara noga med att se till att pengarna skulle användas till det de var tänkta för och inte bara försvinna i svarta hål, säger Eva Strid.
Ett annat problem har varit personalbrist. Det har inte funnits läkare som kunnat hålla alla de extramottagningar och göra alla de extraoperationer som planerats.
Nu tycker Eva Strid att de flesta pusselbitar börjat falla på plats och att resultat snart ska börja märkas. Hon nämner det uppmärksammade samarbete kring operationer av kvinnor med inkontinens som länssjukhuset inlett med St Görans sjukhus i Stockholm som ett lyckat exempel på hur pengarna använts.

Kvar i kassan
Men hon har varit orolig för vad regeringen ska tycka när de ser att det inte finns så mycket att redovisa.
- Vi fick tidigare signaler om att regeringen övervägde att inför nästa år styra om det här bidraget till andra ändamål. Det hade varit olyckligt eftersom vi då hade måst avbryta de aktiviteter som inletts, säger hon.
Nu ser det ut som om förutsättningarna för bidraget kommer att ligga fast. Det betyder att landstinget kommer att kunna fullfölja insatserna under 2003 och 2004. De pengar som inte hinner användas i år blir kvar i landstingets kassa och kommer att kunna tas i bruk nästa år i stället.
BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons