Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schysst spel alltid bäst

/
  • Hockeydomaren Thomas ”Kuben” Andersson och ex-brynäsarna Ove Molin och Andreas Dackell svarar på barnens förberedda frågor, som Lena Berggren och Martin Åström läser upp.
  • Läraren Lena Berggren är ofta matchdomare på Fridhems­skolan.

Att vara snäll mot sina medspelare är lika viktigt på skolgården som i Läkerol Arena.

Det blev eleverna på Fridhemsskolan varse när tre hockeyprofiler föreläste om fair play.

Annons

Ove Molin, Andreas Dackell och Thomas ”Kuben” Andersson gav under fredagen två föreläsningar på skolan. Däremellan hann de med att vara rastvakter och delta i elevernas bandymatch på skolgården. Domaren Thomas Andersson såg till att det hela gick korrekt till. Vissa barn, och vissa hockeyhjältar, tyckte att det blev mer prat än spel.

– Kuben gick igenom alla regler. Ett av barnen sa att han är strängare än läraren, säger Andreas Dackell.

– Ja, det måste ju bli rätt, säger Thomas Andersson.

Föreläsningarna utgör en del av Fridhemsskolans arbete med värdegrund, som ligger i fokus under vårterminen. Det kan gå hett till under matcherna på skolgården och läraren Lena Berggrens domarinsatser når inte alltid fram.

– Föreläsningarna gör att barnen kan relatera värdegrunden till hockeyn, och så lär de sig att det blir konsekvenser om man bryter mot reglerna. Det blir det för vuxna också, säger Lena Berggren.

Inför föreläsningarna fick barnen förbereda frågor till hockeykillarna. Det blev många undringar, om allt från hur högt man får ha klubban till hur det känns för domaren att bli utbuad.

Alla frågor besvarades under föreläsningen. Då visade det sig också att det finns många likheter mellan proffshockey och bollsportsmatcher på skolgården.

Ove Molin besvarade en fråga om huruvida hockeylag brukar ha regler för hur man ska vara.

– Vi bestämmer regler tillsammans hela tiden. Det är jätteviktigt att vara i tid, annars får man böta och skämmas inför kompisarna, säger han.

Det blev en hel del autografskrivning också.

Mer läsning

Annons