Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vill se kameror på stan

Kameraövervaka Gävles offentliga utemiljöer. Det föreslog Sverigedemokraterna i en motion som kommunfullmäktige röstade ner i går.

Annons

I motionen hänvisar Sverigedemokraterna till de rån och rånförsök som begås i Gävle. Partiet menar att kameraövervakning har en brottsförebyggande effekt och hjälper polisen att identifiera brottslingarna. Men kommunalrådet Carina Blank, S, var kritisk.

– Vi vill använda kamror till att exempelvis skydda skolor från skadegörelse. Hos mig sitter det väldigt långt inne att föreslå kameraövervakning av Stortorget. Då väljer jag hellre någon annan metod, som fler vuxna på stan eller poliser och ordningsvakter, sa hon.

Men Richard Carlsson, SD, hade svårt att förstå hennes argumentation.

– Det är jättebra med kameror vid skolor. Men jag tycker det är mycket värre när personer skadas. Och det är helt omöjligt att mäta i pengar hur trygghetskänslan skadas, sa han.

Micael Dahlberg, M, påpekade att det främst är specifika byggnader som kameraövervakas och inte öppna torg och gator.

– Jag har oerhört svårt att tänka mig ett tiotal kameror på Stortorget och att någon i stadshuset sitter och övervakar dygnet runt. Det är dyrt och troligen inte särskilt effektivt, sa han.

– Om någon plats är väldigt brottsutsatt är jag beredd att diskutera det, men inte i dag, sa oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP.

Sverigedemokraterna fick se sitt förslag nedröstat av övriga partier.

Mer läsning

Annons