Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för lurigt nätfiske

Ett omfattande försök att komma åt privatpersoners bankkontouppgifter sprids just nu över landet, via e-post. Mejlen påstås komma från annonssajten Blocket.

Annons

För två veckor sedan började privatpersoner få mejl som påstod att de skulle få en återbetalning från Blocket, om de bara gick in på en nätsida och lämnade alla uppgifter om sina bankkort. Både Blocket-kunder och personer som aldrig använt sajten fick mejl, och flera personer i Gävle har fått mejlen.

I de mejl som nu cirkulerar påstås avsändarna vilja betala tillbaka 340 kronor, pengar som feldebiterats.

Blocket lyckades på egen hand spåra sajten till en server i Holland och fick den nersläckt. Men försöken att komma åt uppgifterna har fortsatt, med nya falska sajter. Två sajter i Australien har också påträffats och släckts ner.

Bedrägerierna är så kallat nätfiske, eller phishing, där avsändarna samlat ihop e-postadresser och gör massutskick. De flesta genomskådar bluffen, men de som ändå har lämnat sina uppgifter uppmanas att agera snabbt.

– Då ska man spärra sitt kort och göra en polisanmälan, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket.

Han betonar att inga seriösa företag eller myndigheter försöker samla in uppgifter på det här sättet. Om någon via mejl eller telefon begär kontokortsnummer eller lösenord är det alldeles säkert ett försök att olagligt komma åt pengar.

Mer läsning

Annons