Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorer tycker till om sitt boende

/
  • – Vad tycker ni om uteplatserna?, frågar Hans Helmersson på Gavlegårdarna. Han ledde rundvandringen vid Gavlegårdarnas seniorlägenheter på Almvägen och ville få in synpunkter från de boende.

Vad är ett bra boende för äldre?

Den frågan vill kommunen ha svar på och tar hjälp av Gavlegårdarnas hyresgäster i seniorlägenheterna på Almvägen.

Annons

Igår samlades de boende för samtal och rundvandring i området.

"Bo bra på äldre dar" är ett regeringsuppdrag som ska stödja utveckling av bostäder och boendemiljöer för äldre. Programmet leds av Hjälpmedelsinstitutet och pågår under åren 2010 till 2012.

Gävle kommun har fått 300 000 kronor i projektstöd som satsas på en arkitekttävling i stadsdelen Fridhem. Det är Gavlegårdarnas seniorboenden på Almvägen som behöver rustas och i samband med det passar bostadsbolaget och Gävle kommun även på att fråga de boende hur de skulle vilja förändra lägenheterna och utemiljön runtomkring.

– Det handlar om att förbättra miljön för att äldre ska kunna bo kvar hemma längre, säger Marita Olsson Narving, administrativ chef på Omvårdnad Gävle som också ingår i projektet.

De boende i de 33 lägenheterna var igår kväll inbjudna för att tycka till om lägenheterna. Allt från storleken på badrummen, utformningen av entréerna, soprummen och grönytorna på baksidan stöttes och blöttes.

– Idag är badrummen till exempel väldigt små, med en rullator behöver man lite mer plats, säger Roberth Krantz, förvaltare på Gavlegårdarna.

Kerstin Jonsson fick köa i fyra år innan hon för 17 år sedan kunde flytta in i sin lägenhet på Almvägen.

– Vi trivs och gillar lägenheten, säger hon.

Men visst finns det saker som skulle kunna bli bättre, tycker hon. Framför allt utvändigt.

– Vår brotrapp håller på att vittra sönder. Jag skulle vilja ha en liten farstukvist på marknivå och gärna asfalt ända fram till husväggen, säger hon.

Vinnaren av arkitekttävlingen ska vara utsedd i april nästa år.

Mer läsning

Annons