Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Servering går före cykelväg

/
  • Gång- och cykelvägen kommer att stängas av större delen av dygnet när den nya restaurangen byggs.

Nu har den nya restaurangen på Slottstorget fått sitt bygglov. Gångbanan offras till förmån för uteserveringen.
Men politikerna var inte eniga.

Annons

Den nya restaurangen kommer att byggas på södra sidan om den gång- och cykelväg som går utmed Gavleån på Slottstorget, men en del av uteserveringen ska ligga nedanför cykelvägen. När uteserveringen är öppen, från klockan tio på förmiddagen till ett på natten, kommer cykelvägen därför att stängas av.

– Det hade varit oerhört snyggt om man kunnat ha både uteservering och cykelväg, men det sätter reglerna för alkoholtillstånd stopp för, säger Jörgen Edsvik, S, ordförande i byggnads- och miljönämnden, som röstade för bygglovet trots att cykelbanan därmed skärs av.

– Men det är viktigt att vi får ett avtal med restaurangägaren så att avspärrningen verkligen tas bort på natten. Dessutom kommer ju kommunen att bygga en ny passage ovanför restaurangen, säger han.

Tre politiker i byggnads- och miljönämnden reserverade sig mot bygglovsbeslutet. Dan Lorén, MP, yrkade på att bygglovet skulle beviljas endast under förutsättning att cykelbanan alltid är öppen, även under restaurangens öppettider. Han fick stöd av Magdalena Ostojíc, S, och Anna Wretblad, C.

Anna Wretblad ville egentligen att man inte skulle ge bygglov alls förrän centrumplanen är klar. Centrumplanen, som omfattar även Slottstorget, är just nu på samråd.

– Nu håller vi på med ett stort arbete som gäller hela centrum. Då tycker jag att det är fel att ta beslut om en liten del i förväg. Gör vi så har vi till slut styckat upp hela centrumplanen och får inget kvar att besluta om, säger hon.

Två ledamöter röstade för att cykelvägen ska tas bort permanent. Det var Björn Frankson, M, och Ellinor Hedblom, S.

Mer läsning

Annons