Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex byggen stoppas

/

Byggnads säger upp avtalet och varslar om strejk för 3 000 byggnadsarbetare. I Gävleborg är ett 100-tal byggnadsarbetare berörda och sex byggen i Gävleregionen riskerar att stoppas.

– Det är tragiskt att vi ska behöva ta till det här, säger Anders Ax, ordförande för Byggnads Gävle/Dalaregion.

Annons

Stridsåtgärderna träder i kraft den 12 mars och den 19 mars och berör cirka 80 företag på 160 byggarbetsplatser i hela landet. Byggnads har siktat in sig på byggjobb på industrierna, och i regionen är det bland annat arbeten på BillerudKorsnäs, Sandvik och StoraEnso som berörs.
Men arbetet vid det nya operationshuset vid Gävle sjukhus stoppas också om konflikten bryter ut. Ett 20-tal byggnadsarbetare, anställda av Wirdby Bygg, går i så fall ut i strejk den 12 mars.
– De slår först och frågar sen, säger en upprörd förhandlingschef för Sveriges Byggindustrier, Mats Åkerlind, till TT.
Han tycker knappt att förhandlingarna egentligen börjat. Men Byggnads tycker att det går för trögt.
– Vi kommer ingen vart i förhandlingarna, säger Anders Ax.
Byggnads motsätter sig en del av Sveriges Byggindustriers krav, som enligt facket innebär att byggföretagen får en större makt över lönebildningen. Byggnads vill å sin sida bland annat få bättre kontroll på de långa underentreprenörskedjorna i branschen. Enligt facket är det inte minst en fråga om säkerheten på byggarbetsplatserna.
– Det gäller inte kronor och ören. Vi vill skapa ordning på arbetsplatserna. Förhoppningsvis ledet det här till att förhandlingarna kommer igång på allvar, säger Anders Ax.
Ett 30-tal byggnadsarbetare på Brinkab som utför jobb inne på BillerudKorsnäs fabrik i Gävle berörs av det första varslet, som utlöses den 12 mars om inte parterna kommer fram till någon lösning. Brinkabs jobb inne på Skutskärs Bruk omfattas också av varslet, liksom ett byggprojekt som NCC utför åt Sandvik.
De anställda på Palmqvist Såg & Borr i Gävle tas också ut i strejk från samma dag. Det varslet är inte kopplat direkt till någon byggarbetsplats.
Varslet den 19 mars gäller två projekt i Gävle, bygget av ett korttidsboende i Sätra och en förskola i Hagaström.
Det är bara de utpekade huvudentreprenörerna på byggarbetsplatserna som omfattas av varslet. Men underentreprenörerna kan drabbas indirekt.
– En konflikt leder till tidsförskjutningar och det innebär ofta fördyringar. Vår förhoppning är att parterna ska komma överens, säger Lars Molin i företagsledningen på Wirdby Bygg.

Mer läsning

Annons