Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silver och guld i skogarna

/
  • Svarta bandvagnar står utplacerade någonstans i Gävles skogar. Här borras det efter silver.
  • Mats Willdén, chefsgeolog och Anders Zetterqvist, geolog, visar upp mineralmaterial som ska skickas iväg på analys.
  • – Att få upp sten kan ta allt från en dag upp till en månad, säger Anders Zetterqvist, geolog hos Wiking Mineral AB.
  • Ett gammalt borrhål markeras med röda trattar för att undvika punktering på skogsmaskiner
  • Johan Andersson och Joakim Nessling sköter borrmaskinen som arbetar för fullt.
  • Mineraler från 25-30 meters djup
  • Anders Zetterqvist, geolog och ansvarig för undersökningarna i området.
  • Vatten kyler borrkronan för att inte brännas vid när borren snurrar i flera kilometer i timmen
  • – Det finns guld men inte så mycket av det, säger Anders Zetterqvist.

Någonstans ute i Gävles skogar letar man just nu efter zink, silver och andra värdefulla mineraler.

Om fyndigheterna är stora kan det bli en ny gruva i området.

Men var är fortfarande hemligt.

Annons

Stora svarta bandvagnar med borrmaskiner som sträcker sig upp i luften har placerats ut bland bråte mitt i skogen. Här borras det efter mineraler som är mycket attraktiva på marknaden. Wiking Mineral AB har beställt borrningen för området och GD får komma dit under förutsättning att vi inte talar om exakt var borrningarna görs. Här vet man att det finns bland annat silver, zink, koppar och guld och förhoppningarna är att man till slut ska bedriva en gruvverksamhet.

– Vi vet att det finns höga halter av silver och zink inte allt för långt under ytan, bara några hundra meter ner, säger Anders Zetterqvist, geolog.

I slutet av 50-talet upptäckte en privatperson med geologiska intressen att området innehåller mineraler. Han kontaktade Boliden AB. De borrade i området och fann höga halter av zink. Projektet lades ner på grund av andra, mer intressanta arbeten och området stod orört i nära 40 år. Sedan tog ett brittiskt företag upp undersökningen av marken i slutet av 90-talet men gav upp. Wiking Mineral köpte rättigheterna för några år sedan och borrningarna startade tidigare i våras.

Mineraler kan vara ett frågetecken för de flesta men Mats Willdén, chefsgeolog för Wiking Mineral har arbetat med det i över 30 år. När han förklarar mineralblockens struktur i marken gestikulerar han världsvant. Han och Anders Zetterqvist besöker området just nu för att fastställa bergsarten och kärnan i marken för att veta hur man ska gå vidare. De talar om att eventuellt bygga en gruva men det återstår mycket innan det kan bli verklighet.

– Området här är väldigt intressant. Vi delar upp marken och borrar bit för bit. Vi har planerat att borra fram till augusti och ser det bra ut och om det passar våra geologiska idéer ansöker vi om tillstånd att bedriva gruvverksamhet, säger Mats Willdén.

Projektet är inte billigt, att borra hål ner i marken kostar ca 1000 kr per meter. Det händer att verktyg går sönder och analys av bergskärnan kostar även det, eftersom stenarna åker ända bort till Kanada. När stenarna tagits upp med de stora borrmaskinerna skickas de upp till Piteå. Där krossas stenarna till ett fint pulver som postas till Vancouver, Kanada. Provresultatet skickas sedan tillbaka med e-post till Wiking Mineral.

– I bland kan det ta väldigt lång tid och vill man att det ska gå snabbare så kan man ju alltid betala dem så skyndar de på med svaren, säger Mats Willdén skämtsamt.

*Hur mycket mineraler ska hittas för att det ska bli gruvverksamhet?

– Det beror helt på hur mycket man hittar och hur rik bergskärnan är av mineraler och hur långt ned de är i marken. Vi har precis inlett det här projektet och kommer veta mer i slutet av augusti om hur vi ska fortsätta, säger Mats Willdén.

Anders Zetterqvist fyller i och säger att en gruvverksamhet skulle kunna ge jobbmöjligheter till de som bor i området. En stor gruva skulle ge jobb åt 100-tals personer i framtiden.

Och ja, det finns faktiskt guld i området också.

– Det är inte så mycket av det. Inte så att man blir rik, säger Anders Zetterqvist.

Emma Andersson

emma.andersson@gd.se

Mer läsning

Annons