Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simklubbarna är oroliga

/
  • William Dahl, Anna Sjöholm och Kajsa Bergman är vana simmare.
  • Ove Engberg, ordförande i Gävle Simsällskap, menar att kommunen måste ställa krav på att köparen ska utveckla badet.
  • Simtränaren Hugo Portin instruerar William Borg och de andra barnen.

Snart ska Fjärran Höjder-badet säljas. Men simklubbarna oroar sig för att de ska få sämre tillgång till simhallen. De tycker att kommunen borde ställa krav på att köparen ska bygga ut anläggningen.

Annons

Som GD tidigare berättat har kommunen annonserat ut Fjärran Höjder-badet till försäljning. Fyra intresserade köpare har lagt bud. Tidigast i slutet av januari räknar kommunen med att ha en köpare klar.

Men planerna oroar Gävle Simsällskap och Harnäs Skutskärs Simsällskap som tillsammans är badets största hyresgäst. De hyr 133 badtimmar i veckan.

– I grunden är vi varken negativa eller positiva. Det kan bli jättebra. Det viktiga för oss är villkoren, säger Tomas Källquist, simtränare och kassör i Gävle Simsällskap med cirka 500 medlemmar.

I ett brev till kommunen skriver de två simklubbarna att de är förvånade över att ingen frågat dem vad de tycker. De är oroliga för att få sämre tillgång till badet eller att hyran ska höjas.

– Vi betalar 300 000 kronor per år i hyra. Det är högt jämfört med vad andra idrotter betalar för sina anläggningar. Vi vill inte hamna i en sits där vi tvingas betala ännu mer, säger Tomas Källquist.

De anser även att kommunen borde ställa krav på att köparen ska utveckla badet. I dag tvingas simsällskapet tacka nej till många nya medlemmar på grund av platsbrist.

– När vi tränar i 25-metersbassängen samtidigt som allmänheten motionssimmar och barnen leker så blir det väldigt trångt. Det tror jag alla som nyttjar badet ofta upplever, säger han.

Även tävlingsmöjligheterna är dåliga.

Föreningarnas förslag är att det byggs en ny tränings- och tävlingsarena, med en 25-metersbassäng och läktare, i anslutning till den nuvarande simbassängen samt en undervisningsbassäng för yngre barn. Då skulle allmänheten ha full tillgång till den nuvarande bassängen, menar de.

I det prospekt som kommunen tagit fram ställs inga andra krav än att kommunen måste hyra badet 700 timmar per år för den lagstadgade simskolans räkning. Men Cecilia Öhlén, fastighetschef på kommunala Gavlefastigheter som äger anläggningen, menar att det inte är för sent att ställa krav.

– Vi har inte kommit in på detaljer än med anbudsgivarna. Simklubbarna får gärna kontakta oss och komma med synpunkter, säger hon.

Kommer ni att ställa några krav på bättre simträningsmöjligheter?

– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Vi vill såklart att köparen ska utveckla badet. Men ju mer krav vi ställer, desto mindre kan vi få ut för anläggningen. Det blir en avvägning, säger Cecilia Öhlén.

– Jag förstår föreningarnas oro, men det här är en möjlighet för dem också. Det finns inga pengar att utveckla badet i kommunal regi. De som tar över kanske kan göra mycket mer. Om simklubbarna får högre hyror kanske kommunen får ge dem högre föreningsbidrag istället, säger hon.

Mer läsning

Annons