Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simmar som fisken i vattnet

/
  • Alice Danielsson, 6 år och Hanna Höbenreich 5 år har gått i simskolan på Fjärran Höjder i tre veckor. – Jag gillar mest när vi gör bröstsim. Det är svårt att göra ryggsim, säger Alice.
  • I går var det avslutning för Svenska Livräddningssällskapets simskola. I tre veckor har barnen fått öva på bröst- och ryggsim.
  • – Ett skepp kommer lastat!– Med vadååååå!– Massa ninjasparkar!Alice Danielsson och Hanna Höbenreich leker med sina kompisar på Svenska Livräddningssällskapets simskoleavslutning.

Gävleborgs län är tredje bäst i landet när det kommer till simkunnighet. En viktig faktor till det är simskolan. På Fjärran Höjder hade Svenska livräddningssällskapet avslutning för sin simskola i går och ett trettiotal barn visade upp sina färdigheter.

Annons

I tre veckor har de plaskat, sparkat och tjoat i badbassängen. Hanna Höbenreich, 5 år, tyckte att det var tråkigt att simskolan var över.

– Min favorit är när vi gör leken ”Ett skepp kommer lastat”.

Hannas kompis Alice Danielsson, 6 år, fyller i:

– Jag gillar mest när vi gör bröstsim. Det är svårt att göra ryggsim.

Båda tycker att det är svårt att simma, men inte när man går på simskola, då lär man sig till slut.

Och just simskola för barn är en av de viktiga faktorer som Trygg Hansa tar upp för att undvika badolyckor. Deras undersökning om simkunnighet visar att Gävleborgs län är tredje bäst i landet, efter Blekinge och Västernorrlands län. För att ta reda på uppgifterna har man frågat ca 900 föräldrar om deras barn kan simma. I Stockholms län finns störst andel barn som inte kan simma och i hela Sverige uppger var femte förälder att deras barn inte är simkunniga.

Nathalie Sandström jobbar första året som simskollärare för Svenska livräddningssällskapet. Hon tror att en av de viktigaste orsakerna till att många barn är duktiga på att simma i Gävle är för att simskolan satsar på vattenvana för barnen så tidigt som möjligt.

– Vi satsar på låga åldrar, så att barnen tidigt lär sig att inte vara rädda för vattnet, säger hon och tillägger,

– Alla ska också ha råd att gå i simskola så vi försöker hålla nere priserna, så att så många som möjligt kan lära sig simma.

Mer läsning

Annons