Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simskola från första klass

/
  • Ungefär hälften av sexåringarna som har fått simundervisning klarar redan kommunens mål för simskolan i årskurs två.

Försöket med simskola för sexåringar i Gävle har varit lyckat.

Simundervisningen i kommunens skolor ser nu ut att tidigareläggas från tvåan till ettan, efter ett förslag av Lena Ödeen, FP.

Annons

Förra hösten startade kommunen ett försök med simskola för sexåringar på Lillhagsbadet i Bomhus.

Lillhagsskolans och Brynässkolans sexårsverksamheter var först ut att delta. Skolorna i Andersberg och Sätra står nu på tur.

Enligt en utvärdering som gjorts har försöket varit framgångsrikt. Ungefär hälften av sexåringarna som har genomgått simundervisningen klarar redan kommunens mål för simskolan i årskurs två. De kan simma 50 meter bröstsim, 25 meter ryggsim och hoppa från kanten ner i vatten där de inte bottnar.

Mats Ivarsson är badmästare på Fjärran Höjderbadet och en av de ansvariga för simundervisningen.

Han ser flera fördelar med att barnen lär sig simma i en tidigare ålder.

– Det finns ett samband mellan ökad motorisk färdighet och bättre inlärningsförmåga i skolan i stort. Barn som kan simma, kan också bättre lära sig svenska, matte och andra ämnen. Det finns även en social aspekt, att kunna gå och bada på skolloven. Sedan är det förstås en säkerhetsfråga, säger han.

Lena Ödeen, FP, lämnade 2009 in en motion till kommunfullmäktige i Gävle om att tidigarelägga simundervisningen från årskurs två till ett, och att även erbjuda ett visst antal lektioner i förskolan.

Om simundervisningen flyttas från tvåan till ettan nästa år får kommunen under en övergångstid på ett år dubbel kostnad för simskolan, genom att två årskullar då måste undervisas samtidigt.

Det krävs då att kommunen skjuter till nära 1,3 miljoner kronor.

Om bassängutrymmet kommer att räcka till att även erbjuda vissa lektioner i förskolan är oklart.

Ärendet var i går uppe i kommunstyrelsen som beslutade att hänskjuta frågan till det slutliga fastställandet av nästa års kommunbudget i december.

Men enligt kommunstyrelsens ordförande Carina Blank, S, har de tre styrande partierna för avsikt att avsätta pengarna.

Lena Ödeen är glad över att hennes förslag ser ut att gå igenom.

– Det är en rättvisefråga att alla ska ha samma möjlighet att lära sig simma i tidig ålder. Olika familjer kan ha olika råd. Inom alla kulturer är det heller inte en självklarhet att man ska lära sig simma, säger hon.

Mer läsning

Annons