Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista fågeln var en grönfink

/
  • Marcus Bergstrand, Stebastian Dellskog Lundgren och Lovisa Delleskog Lundgren besökte Kjell Wallin sommaren 2006 och försökte se om fågeln som Kjell håller i är tjock eller inte.

Kjell Wallin, pensionerad bilogilärare och medlem i Gävle fågelklubb, ringmärkte efter drygt 20 år i går sin sista fågel på Avan.

Annons

Vilken blev den sista fågel du ringmärkte?

– Det var nog en grönfink.

Hur många har du ringmärkt genom åren?

– Jag vet inte, jag håller på att sammanställa det nu, men en 30-40 000 är det nog.

Vet du vad som hänt med dem?

– Det har blivit en hel del återfynd. En lövsångare flög till Sydafrika, man hittade ringen vid en lada i Kapprovinsen och det är ju ganska långt. En törnskata blev skjuten av en zambier. En grönsångare blev det första fyndet från Afrika, den hittade man i Kamerun.

– Just om blåhakar har vi samlat på oss en mängd data, den största samlingen i världen. Jag är pensionär, håller på att sammanställa det och hoppas att det ska visa på nya fakta.

Du har haft en del besökare ute på Avan också?

– I dag (på fredagen) var den 10 000:e eleven på besök. Det här är 22:a året som vi håller på. Även vuxna har besökt ringmärkningen.

Hur kommer det sig att du slutar nu?

– Man måste sluta någon gång. Sedan finns det yngre förmågor som kanske tar över.

Vad kommer du att sakna mest?

– Det är barnen. Det är helt fantastiskt, man blir på bra humör. De är så intresserade, entusiastiska och lyckliga.

Hur kom det sig att du började med ringmärkningen?

– 1977 hade en medlem i fågelklubben hittat en blåhake och blåhakar vet man inte vart de flyttar. Den har minskat kraftigt. De hittar inte mat. Förut fick vi mellan 400 och 600, de tre senaste åren har vi fått under 100.

Vad fick dig intresserad av fåglar?

– När jag var fem år var jag en sommar på landet och då blev jag intresserad av djur. När jag var tolv-tretton år fick jag låna en kikare och tittade på fåglar i min morbrors trädgård, då var jag fast.

Vad ska du göra nu?

– Den ljusa säsongen är det nötkråkor som gäller. Det är jättespännande.

Kjell Wallin ska ta reda på om det förutom tjocknäbbad nötkråka även finns smalnäbbad i trakten och försöka skapa bra förutsättningar för hassel, som nötkråkorna äter.

Mer läsning

Annons