Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjömansmissionen i kris

/
  • Det är en och en halv mil från Gävle hamn in till stan. Sjömännen behöver hjälp med olika saker och Lars-Åke Skog  åker mest varje dag ut till hamnen för att möta besättningarna på nyanlända fartyg.

Fartyg från många olika länder kommer till Gävle hamn. Varje dag möts besättningen av Svenska Kyrkans sjömansmission som erbjuder skjuts till samhällsservicen inne i stan.

Men stiftelsen dras med akuta ekonomiska problem.

Annons

Gävle Församlingars sjömansstiftelse har funnits sedan 1939.

I stort sett varje dag tar föreståndaren Lars-Åke Skog den blå bussen och beger sig mot Gävle hamn för att möta besättningen på ett nyanlänt fartyg.

– På ett och samma fartyg kan det vara personal från fyra–fem olika länder. Många kommer från Filippinerna, Ryssland och Ukraina, berättar han.

De försöker kommunicera med varandra på engelska. En del behöver hjälp med ärenden som att skicka ett brev. Andra behöver handla något eller besöka en tandläkare.

– Men de flesta behöver tillgång till internet för att kunna kommunicera med sin familj. Då har vi vår lokal på Brynäs där det finns datorer och går att fika och läsa, säger Styrbjörn Granquist, stiftelsens ordförande.

Utan den kristna diakoniverksamheten skulle besättningen ha svårt att ta sig in till stan, menar han.

– Det är en och en halv mil från Fredriksskans till stan. Stadsbussarna utanför hamnområdet är inte så lätta att hitta om man inte känner till trakterna och kan språket, säger han.

Men i takt med att Svenska Kyrkan har tappat medlemmar har stiftelsen fått ekonomiska problem. Anslagen från Svenska Kyrkan har minskat från 365 000 kronor år 2008 till 100 000 kronor år 2012.

I ett brev till Gävle kommun, rederierna och företagen i hamnen skriver Styrbjörn Granquist att det saknas 539 000 kronor för en budget i balans år 2012.

– Det har varit bekymmersamt även tidigare, men då har vi fått bidrag från andra sjömanskyrkor. Men även de har en ansträngd ekonomi. Om vi inte hittar nya ekonomiska stödjare kan vi överleva högst tre–fyra år till, säger han.

Han menar att hamnaktörerna borde ha ett intresse av att verksamheten kan fortsätta.

– Det finns ju planer på att hamnen ska växa och då vill vi vara med och utöka vårt engagemang. Vem ska annars ta ansvaret för att sjöfolket får ett positivt mottagande i Gävle och sprider ryktet vidare? undrar Styrbjörn Granquist.

GD sökte i går utan framgång Gävle Hamns chef Fredrik Svanbom för att höra hur han ställer sig till sjömansmissionens förfrågan om ekonomiskt bidrag.

Mer läsning

Annons