Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset julstänger

GÄVLE Ett 50-tal vårdplatser kommer att vara stängda i närmare en månad vid länssjukhuset i Gävle. Det är den årliga julstängningen som trätt i kraft.

Annons
Varje år i december går verksamheten vid länssjukhuset ned på sparlåga. Julstängningarna gör det möjligt för personalen att vara helgledig och sjukhuset att spara pengar.
I år inleddes nedtrappningen redan den 8 december. Den här veckan har stängningarna intensifierats. Fram till den 19 januari kommer cirka 50 vårdplatser vid sjukhuset att vara igenbommade.
- Det är ändå en försiktig stängning, säger Ingela Kofoed Pedersen, vårdutvecklingschef.

Trycket har varit hårt på länssjukhuset under hösten. Orsaken är främst att inströmningen av akutpatienter från södra Hälsingland - akutkirurgisk verksamhet saknas numera i Bollnäs - blivit betydligt större än väntat.
- Patienttrycket är sådant att vi helt enkelt måste ha de allra flesta av våra vårdplatser öppna. Senare års vårdplatsreduceringar har gjort att vi inte heller har så mycket kvar att stänga, säger Ingela Kofoed Pedersen.

Några särskilda rutiner för att hålla verksamheten flytande under den här perioden kommer inte att införas. Sjukhuset förlitar sig på den ordinarie organisationen med vårdplatskoordinatorer. Koordinatorerna, en från sjukhuset och två från primärvården, ska bland annat se till att patientflödet fungerar bra och att patienter som skrivs ut har det stöd och de hjälpmedel de behöver i hemmet.
- Sedan är det bara att hoppas att vi klarar oss undan influensan och vinterkräksjukan, säger Ingela Kofoed Pedersen.
Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons