Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset kan inte andas ut

GÄVLE Trots minskade sparkrav kan man inte andas ut på länssjukhuset i Gävle.
- Vi ska fortfarande sänka kostnaderna med 50 miljoner kronor och jag vore oärlig om jag sa att det inte kommer att märkas, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.

Annons
Inom sjukvården har finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs besked om lättnader i sparkraven för sjukhusen i Gävle och Hudiksvall mottagits med glädje.
- Mycket bra och hedervärt. Det inger respekt för politiken, säger Lena Munkhammar.
- Oerhört välkommet att politikerna vill spara på annat än bara på vårdplatser och vårdpersonal, säger Ingvar Nordberg, ordförande i Gästrike- Hälsinge läkarförening.
- En positiv överraskning. Politikerna visar att de lyssnat, att de förstår problemen. Det ökar personalens tilltro till sin arbetsgivare, säger Petra Lindstedt, ordförande i Vårdförbundet i Gävleborg.

För länssjukhuset innebär det att sparkravet för nästa år mildras från 115 miljoner kronor till 50 miljoner kronor.
- Jag är lite orolig för att man ropar hej för tidigt. Vi är inte i mål än. 50 miljoner är 50 miljoner och det blir inte enkelt att spara de pengarna, säger Lena Munkhammar.
Konsekvensbeskrivningar av en tänkt nedskärning på 115 miljoner kronor har gjorts. Dessa beskrivningar kommer väl till pass när åtgärder för det nya, lindrigare sparbetinget ska tas fram.
- Men var vi landar är för tidigt att säga.
Från läkarfacket har man länge kritiserat landstingets politiska organisation. Den är för stor, för dyr och klarar inte av att göra tydliga prioriteringar, anser man. Att en bantning nu förestår inom den här organisationen är utmärkt, tycker Ingvar Nordberg.
- Hoppas verkligen att även hälso- och sjukvårdsnämnderna ingår i sparplanerna. Beställarsystemet har helt kraschat i år, säger han.
Vårdfacken välkomnar också ett avskaffande av den så kallade småbarnstimmen, en reform som kostar landstinget 40 miljoner kronor per år.
- Vi var emot den reformen från början. Den är dyr och kan bara utnyttjas av ett fåtal av de anställda, säger Petra Lindstedt.

Björn Hanérus

Mer läsning

Annons