Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhusets avloppsrör måste renoveras

Avloppssystemet på Gävle sjukhus behöver renoveras. Vissa delar är i så dåligt skick att de måste åtgärdas akut för att man inte ska riskera en upprepning av vårens stora läckage på barnkliniken.

Annons

I början av året påbörjade landstinget en genomgång av Gävle sjukhus avloppssystem. Standarden på rören skulle kollas genom inspektionsluckor och med hjälp av kamera.

Undersökningen föranleddes av att upprepade problem med stopp i ledningarna uppstått. Under våren inträffade sedan två besvärliga avloppsläckage på barnkliniken. Avloppsvatten läckte in från taket och gjorde det nödvändigt att under en tid stänga av vissa vårdutrymmen för sanering

Läckagen gjorde att landstinget beslutade att skynda på den pågående avloppsgenomgången för att eventuella brister skulle hinna åtgärdas innan nya incidenter inträffade.

Nu är genomgången klar. Den visar att åtgärder behövs, både på kort och lång sikt.

– Delar av systemet är sådant skick att de måste åtgärdas akut. Men de delarna är inte så många som vi befarade från början. Systemet mår som helhet bättre än vi trodde, säger Helena Ribacke, tillförordnad chef för X-fastigheter.

De brister som upptäckts består bland annat i sprickbildningar och glapp i ledningarna. Det som bedöms som akut ska åtgärdas nu under augusti och september. Det övriga kommer att läggas in i en flerårsplanering.

Mer läsning

Annons