Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

­Sjunkande ­priser på ­bostadsrätter

Priset på bostadsrätter och fritidshus i Gävle minskar, medan priset på villor ligger stilla eller ökar något.

Annons

I snitt kostar en villa i Gävle strax över två miljoner kronor – och snart kan vi få en ny mäklarfirma i stan.

Enligt internetsajten maklarstatistik.se är medelpriset för en villa i Gävleborgs län nu 1 316 000 kronor, vilket motsvarar 10 803 kronor per kvadratmeter. I Gävle kostar en villa i snitt lite drygt två miljoner.

Villapriserna i Gävle har ökat med två procent om man jämför sommarmånaderna maj, juni och juli med den föregående tremånadersperioden mellan februari och april. I Sandviken har villapriserna däremot legat ganska stilla. Där kostar en villa ungefär hälften så mycket som i Gävle, i snitt nästan 1 100 000 kronor.

Att köpa en bostadsrätt är också betydligt dyrare i Gävle än i Sandviken. I Gävle får köparen betala i snitt 788 000, medan det i Sandviken räcker med 349 000. I båda kommunerna har priserna under samma mätperiod som bostadsrätterna ökat med en procent, alltså legat ganska stilla.

Priset på fritidshus har mellan augusti 2010 och juli 2011 minskat både i Gävle och Sandviken, och kostar nu i båda kommunerna omkring 17 000 kronor per kvadratmeter. Det motsvarar en minskning på en procent i Gävle, men hela nio procent i Sandviken, jämfört med samma period föregående år.

– Vi har inte märkt någon direkt nedgång i priserna, men däremot kanske en utplaning. Att det finns många bostäder till salu i hela landet är ingenting nytt, säger Stefan Tröjbom, fastighetsmäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån i Gävle.

Han tycker fortfarande att bostadsmarknaden känns stabil.

– Tendensen är att priserna går neråt, men jag tror att det kommer att vända. Vi får vänta och se i höst vad som händer.

Philip Frederiksen på Mäklarhuset med huvudsäte i Göteborg söker nu mäklare som vill starta kontor i Gävle.

– Vi har velat ha kontor i Gävle i fem år. Nu är Gävle en prioriterad ort där vi vill öppna, säger han.

Mäklarhuset har i dag 145 kontor och är den fjärde största mäklarkedjan i Sverige. Enligt Philip Frederiksen finns det inte många svenska städer i samma storlek som Gävle där kedjan inte har kontor.

För två år sedan fanns en del intressenter som var sugna på att öppna i Gävle, men det blev inget av det. Företaget valde därefter att satsa på annat, men nu i höst vill de alltså prova igen.

Det råder delade meningar om huruvida det är bra eller dåligt att öppna nytt när det finns stort utbud på marknaden. Det är inte alltid så bra som det låter.

– Det finns en marknad att ta över, men det betyder också att den blir lite trögare. Allt beror på vem man anställer. För en mäklare med erfarenhet av tuffare marknad kan det vara en fördel att slå sig in under konkurrens. Och vi ser allt på lite längre sikt än bara hur marknaden ser ut just nu, vi vill expandera ändå.

Mer läsning

Annons