Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Gävle växa i parkerna?

/

Ska man bygga hus i Söders parker?

Den frågan splittrar politikerna i Byggnads- och miljönämnden i Gävle.

Annons

Sex av politikerna, däribland Jörgen Edsvik, S, som är ordförande, tycker att man kan bygga bostadshus både på Slottstorget, intill Söders el, och i parken vid Timmermansgatan.

– Vi har sagt i översiktsplanen att det går att bygga där. Då blir det märkliga signaler till byggföretagen om vi backar nu, särskilt som det bara gått ett år sedan översiktsplanen antogs, säger Jörgen Edsvik.

Men en majoritet på sju ledamöter tycker att man ska bevara de parker som finns på Söder. M, C, KD, MP och en socialdemokrat ställde sig bakom en skrivelse som författats av Dan Lorén, MP, vice ordförande i nämnden, och vill att varken parken vid Timmermansgatan eller Slottstorget ska bebyggas.

Per-Enar Hammarstrand, FP, röstade med minoriteten, trots att anledningen till att man börjat diskutera parkerna är en motion från Kenth Lövgren, FP, där han föreslår att de två parkerna ska skyddas.

När kommunen kartlade alla parker i Gävle i de så kallade grönstrukturplanerna för några år sedan konstaterade man att de som bor på Söder i Gävle har längre till en park än de som bor i andra områden.

I översiktsplanen skyddas 25-30 hektar parker i centrala Gävle, Stadsträdgården oräknad. Men vid Batterigatan, Timmermansgatan, Vallbacken och Slottstorget föreslår man att parkmark ska få bebyggas.

– I översiktsplanen räknar man med att det ska byggas minst 6 000 nya bostäder, och om man ska bygga hållbart så ska man bygga centralt. Det finns en del rivningstomter att bygga på också, men dem har kommunen ofta inte rådighet över, säger Elisabet Jonsson, förvaltningschef på Bygg & Miljö.

Medan politikerna i byggnads- och miljönämnden var splittrade i synen på parkerna var politikerna i Tekniska nämnden eniga. De tyckte alla att Kenth Lövgrens förslag att skydda parkerna var bra.

Det är kommunfullmäktige som ska besvara Kenth Lövgrens motion. De två nämnderna har bara fått yttra sig.

Ett annat förslag från Kenth Lövgren är att officiellt ge parken vid Timmermansgatan namnet Klockgjutarparken. Den frågan ska kommunens namnberedning få avgöra.

Mer läsning

Annons