Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skalbagge i färdigmat från Ica

/

Efter många mil på jobbet stannade Mattias Komulainen till för att äntligen äta lite lunch. Men han kom bara halvvägs. Mitt i Icas pastarätt hittade han en skalbagge.

Annons

– Det måste göras fler kontroller av färdigmaten.

Pastarätten med lax och spenat är av Icas eget varumärke men producerad i Belgien.

Mattias Komulainen hade just värmt upp rätten i mikrovågsugnen han har i ett överskåp i lastbilen och hann äta halva innan han hittade skalbaggen. Den är en centimeter lång och en halv centimeter bred, utan benen.

– Jag är inte jättekänslig men man kan ju undra om den var död innan den hamnade i maten eller om den gått omkring och bajsat på det jag redan ätit.

Han hörde av sig till Icas kundtjänst som bad om uppgifter för att skicka en kompensation.

– Men jag vill ju inte ha en ny låda, jag vill att de skärper kontrollen på färdigmaten. Efter hästköttskandalen och nu det här så är det ju tydligt att företagen behöver göra fler kontroller, säger han.

Enligt Lena Sparrings, chef för produktkvalitet på Ica, gör de ordentliga kontroller.

– Det är svårt att garantera att sådant aldrig kommer att ske. Systemet är uppbyggt för att förebygga och åtgärda problem om de sker.

– Vi uppmanar alltid konsumenter att höra av sig om det är fel på maten för att kunna åtgärda det.

Hur kontrollerar ni färdigmaten?

– Våra leverantörer har en tredjepartcertifierad kvalitetsstandard och gör egenkontroller. Vi gör kontroller på varuprov innan vi godkänner en leverantör och löpande kontroller på att rätten innehåller det den ska.

Hur går ni vidare med det här?

– Vi rapporterar det vidare till leverantören som utreder vad som kan ha skett. Om fler hör av sig med samma sak och leverantören upptäcker att det kan vara ett problem, då stoppar vi produkterna.

Mattias Komulainen hann äta halva portionen innan han hittade en skalbaggen. Rätten är producerad i Belgien på uppdrag av Ica.

Mer läsning

Annons