Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska vägrar betala bilskadan

/
  • – Att de påstår att det inte har hänt gör mig riktigt sur, jag satt ju i bilen och körde, det har helt enkelt gått till så, säger bilägaren Hans-Åke Johansson som menar att han kört i ett potthål och att en uppstudsande sten ska ha repat hans bli.Entreprenören Skanska menar att det är orimligt att det har gått till så och vill inte ersätta bilägaren för skadorna.

Hans-Åke Johanssons hävdar att han repade sin bil när han körde över ett potthål och kräver ersättning från entreprenören Skanska som har hand om vägen. Men entreprenören vägrar och ifrågasätter trovärdigheten i hans historia.

Annons

När Hans-Åke Johansson körde hem en kväll i början av november på Pingeltorpsvägen small det till när han körde över ett potthål. Först trodde han att det var något under bilen som fått sig en törn.

– När jag hörde dunken tänkte jag att det bucklat till något under bilen, men när jag gick ut och tittade såg jag att lacken på bildörren hade en repa.

Det som ska ha hänt, menar Hans-Åke Johansson, är att framhjulet ska ha kört över kanten på en sten i potthålet som studsade upp och orsakade repan. Skadan är liten, men olyckligt placerad och finns på såväl fram- som bakdörr.

– Jag har vagnskadeförsäkring, men jag måste betala 5 000 kronor i självrisk, säger Hans-Åke Johansson som direkt efter olyckan skickade in ett skadeståndsanspråk till kommunen som ansvarar för vägen.

Kommunen har visserligen ansvaret, men hänvisade ärendet till entreprenören Skanska som underhåller vägen. Men när Hans-Åke Johansson vände sig till entreprenören fick han blankt nej. Och än i dag vidhåller Peter Jonasson, distriktschef på Skanska, sitt beslut. De kan inte ta ansvar för eventuella potthålsskador, säger han.

– Väghållaren ska se till att det är så bra som möjligt men sen går det aldrig att ansvara fullt ut. Föraren måste ha ett ansvar för hur han eller hon kör.

Sedan menar Peter Jonasson att det faller på sin egen orimlighet att skadan skulle gått till på det sätt som beskrivits.

Skadan har inspekterats på Toyota Gävle av verkmästaren Jan Granlund som inte utesluter att det gått till som Hans-Åke Johansson sagt.

– Det är inte orimligt. Men att det skulle vara så kan inte jag styrka, säger han.

När Peter Jonasson på Skanska får höra att experten inte håller det för orimligt svarar han:

– Nej, det må vara möjligt men jag har väldigt svårt att se hur det gått till.

För Skanskas del är ärendet stängt, förklarar han. Och något skadestånd kommer inte att betalas ut. Hans-Åke Johansson är inte överraskad, men likväl besviken.

– Att de påstår att det inte har hänt gör mig riktigt sur, jag satt ju i bilen och körde, det har helt enkelt gått till så. Men jag får ta kostnaden och bita i det sura äpplet.

Mer läsning

Annons