Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skar festdeltagare blodiga

(Uppdaterad 12.33) Två års fängelse och tio års utvisning – det blir straffet för den asylsökande 27-åring som skar deltagarna i en klassfest blodiga med en avslagen flaska.

Annons

Mannen åtalades för dråpförsök, vilket GD skrev om Men han döms för grov misshandel, misshandel och skadegörelse. Han ska betala sammanlagt cirka 95 000 kronor till de fem personer som han högg, skar och misshandlade.

Det var i september som en kvinna hade bjudit klasskamraterna från sin komvuxklass på hemmafest i centrala Gävle. En av kvinnorna tagit med sig en dejt, en 27-årig man som hon träffat någon vecka tidigare på krogen.

27-åringen, asylsökande från Libyen och skriven hos Migrationsverket, kunde endast några ord svenska och höll sig i början av kvällen för sig själv. Men efter att under kvällen ha bjudits på alkohol hamnade han i en irriterad diskussion med ett par kvinnor om religion.

27-åringen anklagade kvinnorna för att vara rasister. Men den blodiga attacken mot de övriga festdeltagarna började med att han gav sin dejt en kraftig örfil. Efter att ha blivit slagen till golvet av en man som han attackerat först, misshandlade mannen på nytt sin dejt i köket.

Han slog sedan av vinflaskan och gav sig på de andra festdeltagarna.

27-åringen kunde gripas med blodiga kläder i närheten av lägenheten. Han nekade till allt. Det var komvuxklassen, som utan något tydligt motiv, skulle ha gått till unison attack mot 27-åringen som försökt freda sig genom att knuffa de andra.

”Hans berättelse innehåller uppgifter som inte stöds av någon annan del av utredningen och den lämnar ingen rimlig förklaring till de skador som dokumenterats på målsägandena. Vad han berättat framstår närmast som en efterhandskonstruktion och förtjänar inte tilltro”, skriver tingsrätten i domskälen.

Men däremot tycker inte tingsrätten att det är bevisat att 27-åringen försökte ta livet av mannen som han först attackerade med den sönderslagna flaskan. Tingsrätten skriver visserligen att huggen, riktade mot hals och huvud, varit livsfarliga ”och lätt kunnat leda till livshotande skador”. Men de anser inte att det är ställt utom rimligt tvivel att 27-åringens avsikt var att döda och dömer honom därför för grov misshandel istället för dråpförsök.

Kvinnan som till slut lyckades få ut 27-åringen från lägenheten fick betala ett högt pris för sitt mod. 27-åringen högg henne i bröstet med den trasiga flaskan så att hon fick en svår sårskada.

”Det måste varit uppenbart för var och en att hugget med flaskan skulle kunna leda till allvarlig eller rent livshotande skada”,
skriver tingsrätten och slår fast att det rör sig om grov misshandel.

27-åringen döms även för misshandeln av sin dejt, och för att ha slagit en annan kvinna i ansiktet. Han frias för de skärsår som kvinnan fick över armarna, då det inte är bevisat att de såren orsakats med uppsåt.

27-åringen frias även för att ha kastat en flaska på lägenhetsinnehavaren. Tingsrätten anser att det inte kan uteslutas att 27-åringen egentligen ville träffa någon annan med flaskan.

Mer läsning

Annons