Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta krav på nybyggen

/
  • Ett av de nya hus som byggts på Norrlandet på senare tid är Nicklas Bäckströms nya villa på bilden. I den nya översiktsplanen finns hårdare riktlinjer för hur nya hus på Norrlandet ska utformas för att passa in i miljön.

Reglerna för hur man får bygga på Norrlandet ska skärpas.

– Det ska bli tydligare att gestaltningen ska anpassas till den befintliga bebyggelsen, säger kommunalrådet Per Johansson, S.

Annons

Översiktsplanen för Norrlandet, som har utretts sedan 2007 och nu är klar, visar var man kan bygga cirka 400 nya hus. Men den innehåller också riktlinjer för hur byggnaderna ska utformas.

Att reglerna ska skärpas har efterfrågats av flera föreningar som är verksamma på Norrlandet, säger kommunens planeringschef Göran Berfenstam.

– Det har varit ganska tydligt på de möten vi har haft att man gärna vill bevara den karaktär som finns på Norrlandet i dag. Vi har ett gyllene tillfälle att göra tydligare skrivningar i översiktsplanen, säger han.

De nya riktlinjerna får inte juridisk verkan förrän de skrivits in i de nya detaljplaner som ska börja tas fram så snart översiktsplanen har antagits. Men redan innan dess kan bygglovshandläggarna tillämpa dem, säger kommunantikvarie Lena Boox:

– Kommunen ska alltid göra en lämplighetsprövning när man ger nya bygglov. Då är det bra med riktlinjer, säger hon.

Översiktsplanen skyddar inte bara de stora sommarvillorna med strandtomt på Norrlandet. Det finns riktlinjer även för områden utan kulturhistorisk bebyggelse.

– Där det är störst behov av regler är nästan i de gamla sommarstugeområdena. Det är olyckligt om man ersätter en liten sommarstuga med en stor villa med torn, säger Lena Boox.

Färgsättningen ska vara diskret, står det i riktlinjerna. Vitt är en färg som inte alltid är diskret, säger Lena Boox.

– Särskilt om det är ett vitt hus med svart tak som man ofta bygger nu. Då kan huset se väldigt dominerande ut.

Varken Lena Boox eller kommunalrådet Per Johansson vill svara på om de nya riktlinjerna skulle ha påverkat bedömningen när Nicklas Bäckström fick bygglov för sitt nya hus på Norrlandet.

– Jag har inte sett det huset. Jag vet inte hur det ser ut, säger kommunalrådet Per Johansson, S.

Mer läsning

Annons