Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteavdrag i två länder

/

Minst 25 av Reginatågen som rullar i länet är finansierade med hjälp av avancerad skatteplanering. Upplägget lanserades 2002, när nio landsting köpte in tåg till den regionala trafiken.
"Det är väl otänkbart att vi skulle göra likadant i dag", säger landstingsrådet Eva Tjernström.

Annons

Konstruktionen var raffinerad, men inte ovanlig då. Varken landstingen eller de regionala trafikbolagen, till exempel X-Trafik eller Tåg i Bergslagen, äger tågen.

Ägare är i stället Handelsbanken Finans, som leasar ut tågen till bolaget Transitio, som är landstingens gemensamma bolag för inköp av tåg.

Transitio hyr ut tågen till trafikbolagen men leasar innan dess ut dem till amerikanska bolag, som omedelbart leasar dem tillbaka till Transitio. Vitsen med upplägget var att det därmed gick att göra skatteavdrag både i Sverige och i USA.

Det kryphålet har täppts till sedan dess, när USA ändrat sin skattelagstiftning.

– Det var helt i enlighet med svensk och amerikansk skattelagstiftning. Hittills har det varit fördelaktigt för landstingen. Vi har fått en lägre finansieringskostnad, säger Bo Svedberg, ekonomidirektör på landstinget Gävleborg.

Enligt en konsultrapport som landstingen beställde 2009 har Transitio, och de deltagande landstingen, tjänat drygt 200 miljoner kronor på konstruktionen.

Men upplägget innebär också risker. När finanskrisen slog till hösten 2008 och bankernas kreditvärdighet försämrades tvingades Transitio skaffa sig utökade bankgarantier för att leva upp till avtalet med de amerikanska bolagen. Bankgarantin kostar två miljoner kronor per år fram till 2014.

När Handelsbankens kreditbetyg sänktes förra året hamnade frågan dessutom i ett akut läge.

Enligt flera av SVT:s regionala nyhetsprogram kunde de amerikanska bolagen då ha sagt upp avtalet och krävt full betalning inom 30 dagar.

Det kunde ha kostat landstinget i Gävleborg över 100 miljoner.

2009 granskade revisionsfirman PWC landstingens risktagande i de amerikanska affärerna.

– Vi begärde en rejäl utredning, säger Eric Thollin, ordförande för landstingets revisorer i Gävleborg. Enligt honom var beskeden lugnande.

– Vi var ganska nöjda, säger han.

Landstingen går solidariskt i borgen för Transitios åtaganden gentemot de amerikanska bolagen.

För Gävleborgs del handlar det om totalt över 150 miljoner. Men risken att landstinget ska behöva betala ut hela summan på ett bräde bedömer ekonomidirektören Bo Svedberg som minimal.

– Nästan all vår verksamhet är förknippad med risker. Den här är inte större än andra, säger han.

I Uppsala och Jämtland har revisorerna enligt SVT:s regionala nyhetsprogram ifrågasatt det lämpliga i att svenska landsting gick in i affärer med avancerad skatteplanering.

– Det var den bedömning man gjorde då. Nu kan man väl starkt ifrågasätta om det var rätt beslut, säger Eva Tjernström.

Mer läsning

Annons