Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattefusk från första notan?

GÄVLEUtredningen mot restaurang Los Sombreros fortsätter. Enligt misstankarna har de två anhållna krögarna, 40 och 55 år gamla, begått skattebrott sedan restaurangen öppnade.

Annons
- Det har pågått från starten i maj 2001 till juni 2002, hävdar förundersökningsledare Mikael Hammarstrand.
I nuläget handlar det om 380 000 kronor som misstänks ha fifflats undan genom att bland annat momsintäkterna inte redovisas i bokföringen.
- Men det kan röra sig om mer, säger Jan-Erik Thelberg, kriminalinspektör på Gävlepolisens ekorotel. Revisionen har gått in i ett nytt skede eftersom vi fått fram bokföringsmaterial efter en husrannsakan.

Fler misstänkta
En tredje person, 40-åringens fru, är misstänkt för brott. Men hon har inte anhållits.
- Hon har inte haft så stor del i verksamheten, förklarar Jan-Erik Thelberg.
Från början ägdes Los Sombreros av 40-åringen och hans 28-åriga fru. Men av någon anledning trädde 40-åringen ur den formella ägarrollen i höstas för att lämna plats åt 55-åringen.
Ingen av de två anhållna erkänner brott, utan säger att de har redovisat allt.
Kronofogdens specialindrivningsenhet, som har varit med i arbetet att avslöja restaurangen, har hittills bara kunnat hitta 60 000 kronor i kontanter och bankkonton.
Måndagens gripanden kunde göras efter en längre tids spaningsarbete mot den aktuella restaurangen.
- Det har föregåtts av en massa förarbete. Det här är ett led i myndigheternas försök att samarbeta bättre, säger Stig Gabrielsson, enhetschef på på Skattemyndighetens skattebrottsenhet.
Hans enhet ingår i ett särskilt samverkansorgan mot ekonomisk brottslighet i länet.
Förutom skattebrottsenheten finns även representanter från polisen, kronofogdemyndigheten och åklagarkammaren med.
- Vi har ett restaurangprojekt tillsammans och har sedan årsskiftet tittat närmare på just restauranger och pizzerior, säger Stig Gabrielsson.
Kan det bli fler ingripanden mot restauranger snart?
- Det är inte omöjligt.

Enkelt att fuska
Restaurangbranschen har länge dragits med ett dåligt rykte om mycket svartjobb och fiffel med momsen. Enligt Stig Gabrielsson är det förhållandevis enkelt att fuska i dag.
Hur kan man komma till rätta med problemen?
- Det finns ingen patentlösning. Det gäller att ha bra kontrollmetoder. Sedan skulle vi gärna se tydligare bestämmelser om till exempel kassahantering och en striktare tillämpning när det gäller tillstånd att få bedriva verksamhet, säger han.
- Det måste bli mer kännbart att fuska.
Los Sombreros håller öppet medan utredningen fortsätter. Restaurangen har fått låna kassaapparater för att kunna fortsätta sin verksamhet eftersom deras egna beslagtagits av polisen.
Gefle Dagblad har förgäves försökt att nå 28-åringen för en kommentar.

Mer läsning

Annons