Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattepengar ska garantera gasleverans

/
  • Länets första biogasmask invigdes på Sörby Urfjäll i oktober i fjol.Foto: Annakarin Björnström

I höst byts ”fulgasen” i biogasmacken på Sörby Urfjäll i Gävle ut mot riktig, lokalproducerad biogas.

Men om efterfrågan inte blir den förväntade får skattebetalarna stå för notan.

Det beslutade kommunfullmäktige med en knapp majoritet i går.

Annons

I höstas invigdes Gävles första tankställe för biogas på Sörby Urfjäll. Varje vecka säljs 7 500 kubikmeter gas till bussbolag, taxibolag och privatpersoner.

Men som GD berättat var det bara under de två första veckorna som macken var ett bättre miljöalternativ än de vanliga bensinmackarna.

Därefter byttes biogasen, som köptes in från Katrineholm, ut mot naturgas som är ett lika fossilt bränsle som kol och olja.

Först när den lokala produktionen av biogas kommer igång vid Duvbackens reningsverk i Gävle den 1 oktober i år blir det möjligt att åter tanka biogas i macken på Sörby Urfjäll.

Gävle Vatten kommer att sälja rågas från Duvbackens reningsverk till SBI Ekogas, ett bolag som ägs till 49 procent av kommunala Gävle Energi och 51 procent av det privata företaget Swedish Biogas International, SBI.

SBI Ekogas kommer i sin tur att bygga upp en sidoanläggning där rågasen omvandlas till fordonsbränsle som ska levereras till Sörby Urfjäll.

Enligt avtalet ska Gävle Vatten årligen sälja 1 150 000 kubikmeter gas till SBI Ekogas.

Kommunfullmäktige godkände i går två så kallade garantiförpliktelser:

1. Om trafikentreprenören (Stadsbussarna) inte kan eller vill köpa den mängd biogas som de lovat från SBI Ekogas så kommer kommunens tekniska kontor att gå in och betala för den uteblivna volymen.

2. På samma sätt kommer kommunen att gå in som borgenär om SBI Ekogas inte köper den avtalade mängden rågas från Gävle Vatten.

Men Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna sa nej.

– Inget ont om biogas, men jag blir fundersam om det ska behövas denna typ av garantier för att produktionen ska komma igång. Om garantierna faller ut blir det inte med direkt obetydliga belopp, sa Micael Dahlberg, M.

Folkpartiets oppositionsråd Per-Åke Fredriksson menade att garantierna tar bort alla incitament för parterna att göra rätt för sig.

– Nu kan de driva med förlust år efter år. Notan skickas till skattebetalarna, sa han.

Men enligt kommunalrådet Per Johansson, S, är kommunen förbjuden enligt lag att belasta Gävle Vatten med en eventuell förlust. Och enligt prognoserna kommer efterfrågan att vara betydligt större än produktionen vid Duvbacken.

Även Miljöpartiets kommunalråd Roger Persson försvarade beslutet.

– Ni målar upp en bild som inte är relevant. Det finns inga stora risktaganden. Det är oerhört viktigt att komma igång och om vi då måste göra sådana här förpliktelser så tycker jag att det är okej, sa han.

Kristdemokraterna gick emot sina allianskollegor och stödde den rödgröna majoriteten. Debatten slutade med votering där 35 ledamöter var för och 30 emot.

Mer läsning

Annons