Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteverkets ID-kort var inte giltigt

/
  • Nedlåtande och en aning diskriminerande, tycker Ingegerd Danell om Skatteverkets behandling.
  • Kan inte underteckna skrev Skatteverket på Ingegerd Danells ID-kort, som därmed blev ogiltigt.
  • När hon kan använda skärmens kant som stöd skriver Ingegerd ­Danell sin namnteckning utan svårighet.
  • – Att Skatteverket utfärdar ID-kort med texten ”Kan inte underteckna” är inte ovanligt, säger hand­läggaren Honar Dilan.

När Ingegerd Danell ville hyra bankfack hos Swedbank fick hon inte. ID-kortet från Skatteverket var ogiltigt, sa banken.

Namnteckningen saknades.

Annons

Eftersom Ingegerd Danell är blind behöver hon en kant att skriva mot för att namnteckningen ska bli rak.

Men på den apparat som Skatteverket använde, när hon beställde ID-kortet förra sommaren, fanns ingen kant.

I stället hade Skatteverket utfärdat ett ID-kort med texten ”kan inte underteckna”. Det kortet tog Ingegerd Danell med sig när hon skulle hyra bankfack förra veckan..

– Eftersom Skatteverket sagt att id-kortet gällde trodde jag på det. Det var inte så roligt att stå där på Swedbank sedan och bli underkänd, säger Ingegerd Danell, som inte blev gladare när hon ringde skattekontoret och fick beskedet att det enda hon kunde göra var att reklamera kortet och få pengarna tillbaka.

– Det hjälper ju inte. Då skulle jag ju inte ha något ID-kort i alla fall, konstaterar hon.

– Det kändes nedlåtande. En aning diskriminerande faktisk, säger hon.

När Gefle Dagblad kontaktade Skatteverket blev beskedet ett annat: Ingegerd Danell skulle få ett nytt ID-kort – gratis, lovade kontorschefen Ralf Söderlund.

– Om hon kommer tillbaka ska vi omedelbart ordna det här, lovade han.

På måndagen kom Ingegerd Danell och hennes man Leif Ågren därför tillbaka till servicekontoret – och nu fungerar det. Ingegerd Danell använder skärmens kant som stöd och skriver sin namnteckning utan svårighet.

– Programmet uppdaterades efter sommaren. Förut gick det inte. Man var tvungen att skriva på åtta sekunder också, men det är borta nu, förklarar handläggaren Honar Dilan.

Men att Skatteverket utfärdar ID-kort med texten ”Kan inte underteckna” är inte ovanligt, säger han. Flyktingar som är analfabeter får ofta sådana.

– Jag följer våra instruktioner och det står så, säger han.

Detta bekräftas av Christer Gustafsson, sektionschef på Skatteverket i Gävle.

– Vi följer samma riktlinjer som alla andra som utfärdar ID-kort och kortet ska vara giltigt med den texten. Det finns ju ganska många som inte kan skriva sitt namn, och det är konstigt att en bank säger att det inte är giltigt. De utfärdar ju själva ID-kort, säger han.

Ingegerd Danell och Leif Ågren är i alla fall nöjda. Om 14 dagar kommer de att kunna hämta ett färdigt ID-kort – med namnteckning.

– Men utan Gefle Dagblad hade det inte gått. Det är ganska bedrövligt, säger Leif Ågren.

Mer läsning

Annons