Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattjakt i naturen

/
  • Alla kan vara med och leta efter skatterna. Barnfamiljer som vill ut på äventyr eller pensionärer som är sugna på att utforska naturreservaten på ett annorlunda sätt.
  • Under skattjakten går även andra fynd att hitta. Till exempel ett djurskelett.
  • I stället för karta använder man en GPS-mottagare. På den läser man av de koordinater som skatten ligger på.

Nu behöver du inte resa på de sju haven för att jaga efter skatter. Det räcker med att ta sig ut till Gävleborgs naturreservat.

Annons

Det är länsstyrelsen som har placerat ut nio skatter runt om i Gävleborgs naturreservat. Man vill att fler personer ska bli inspirerade att ge sig ut i skogen på äventyr. Skattjakten kallas ”geocaching” och är en företeelse som finns över hela världen. Allt man behöver för att delta i skattletandet är en bärbar GPS-enhet. För att få reda på var skatterna finns ska man registrera sig på www.geocaching.com. Där hittar man koordinaterna till skatterna, som man laddar ner till sin GPS. Sen är det bara att börja leta.

Men tro inte att du kommer att hitta en stor kista full med glimmande guld.

– Skatten kan vara allt från en nyckelring eller en fin penna, till böcker. Det är bara fantasin som sätter stopp, säger Karin Brolin, naturinformatör på länsstyrelsen.

På fyndplatsen finns också en penna och en loggbok så att man kan skryta med sin lyckade jakt. Väljer man att behålla skatten ska man också lägga dit en ny. Väl hemma igen loggar man in på hemsidan och skriver in vilka fynd man har gjort och kanske några kommentarer om strapatsen. Det finns även ledtrådar på sidan om skatten ligger på en extra svårhittad gömma.

Länsstyrelsen hoppas på att skattjakten ska locka fler ut till naturreservaten och att satsningen kan bli ett äventyr för barnfamiljer, lika mycket som en spännande dagsutflykt för pensionärer.

Mer läsning

Annons