Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen ska bli klassrum för fler

/
  • Med några snabba sågtag delade Joel Andersson och Saga Wickström pinnen mitt itu. Därmed var    Holmsundsskogens naturstig och skolskog invigd.– Att ha lektioner ute skulle vara jättetrevligt, säger Joel Andersson.
  • Sofi Jonsevall på barn- och ungdomsförvaltningen tipsar pedagoger hur man bäst håller en lektion utomhus.
  • Emma Daunfeldt går i förskoleklass på Lillhagsskolan och är i skogen lite då och då.– Ibland när vi går ut med hunden eller då vi gör en utflykt med skolan.

Lägre stressnivåer, mindre bråk och bättre koncentrationsförmåga hos barnen.

Att hålla lektioner i skogen har sina fördelar, visar svensk forskning.

I går invigdes en ny skolskog i Bomhus.

Annons

Glöm kateder, bänkar och whiteboard. I Holmssundsskogen är det träden som bildar lektionssal.

I går invigdes skolskogen av barn från Lillhagsskolan med sång och korvgrillning. Hit är det tänkt att fler skolor i området ska kunna komma och hålla lektioner med sina elever.

Forskning har nämligen visat på flera fördelar med att undervisa utomhus, bland annat så minskar konflikterna mellan barnen när de har större ytor att röra sig på.

– Då blir barnen tryggare och gladare och kanske lär de sig mer, säger Sofie Jonsevall, projektledare på barn- och ungdomsförvaltningen.

Hennes uppgift är att utbilda kommunens lärare i hur de kan lägga upp lektioner i skogen. Målet är att pedagogerna ska kunna lära ut allt från matte till historia utomhus.

– Det är lätt att ta med de yngre barnen ut i skogen för att titta på insekter, men man kan ha lektioner utomhus i alla åldrar, säger Sofi Jonsevall.

Hur bra är Gävles skolor på att ta med barnen ut i skogen?

– Det är olika, det beror mycket på lärarnas egna intresse och hur nära de har till en skog. Men det kommer mer och mer och de som börjar fortsätter oftast eftersom de tycker att det ger ett bra resultat.

Ett vindskydd med grillplats och två rejäla bord med långbänkar utgör själva hjärtat för skolskogen i Bomhus. Det är markägaren Korsnäs som ställt i ordning grejerna och Bomhus hembygdsförening har skapat en naturstig i området. Fågelklubben planerar att bygga ett fågeltorn bakom grillplatsen där även elever är välkomna att spana på de olika arter som håller till i Rudsjön.

– Det är himla kul att vi fått igång det här samarbetet, säger Bengt Brunberg, hållbarhetsansvarig på Korsnäs.

Mer läsning

Annons