Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogssaunan kan få Träpriset

/
  • Linda och Pekka Seitolas skogssauna på Norrlandet är nominerad till Träpriset 2012.

På torsdag har Sveriges snyggaste bastu, som ligger strax utanför Gävle, chansen till ett nytt arkitekturpris. Linda och Pekka Seitolas skogssauna i Tomtebo på Norrlandet är ett av tio nominerade bidrag till Träpriset 2012.

Annons

Priset delas ut vart fjärde år till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och speglar tiden vi lever i. Skogssaunan i Gävle var nominerad till Kasper Salin-priset i höstas men vann inte den gången. Nu har den alltså en ny chans och presenteras enligt följande. ”Den smala paviljongen på Norrlandet bjudet på en upplevelse som hämtat sin näring från skogskojor och nordiska timmerhus, 1970-talets gillestugor, men framför allt från själva platsen och den sekelgamla helhetsmiljön.”

Tina Wik är arkitekt och juryordförande för Träpriset.

– Trä är ett formbart material som bjuder in till spännande lösningar inom modern arkitektur, säger hon. Dessutom är trä det enda förnybara byggmaterialet som används i större skala.

Priset delas ut på Rival i Stockholm och förutom äran får pristagaren 100 000 kronor. Vid ett senare tillfälle kommer vinnaren också att få en träprisplakett att fästa på byggnaden. Den delas ut av prins Carl Philip i samband med Skogsindustriernas årsmöte.

Årets tio nominerade bidrag har valts ut bland 225 insända bidrag och alla tio nominerade kommer att presenteras i en inbunden bok.

Mer läsning

Annons