Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogssaunan var hetast

/
  • Juryn var enig, priset skulle tilldelas skogssaunan Tomtebo.
  • Glada pristagare av Träpriset 2012. Bengt Carlsson, Meter Arkitektur AB; Linda Seitola Gunnarsson och byggherren Kaj Stefanius, Urfjällets Bygg AB har byggt Sveriges snyggaste bastu.

Pekka och Linda är glada. Det blev deras skogssauna Tomtebo som vann Träpriset 2012. Skogssaunan på Norrlandet är ritad av Meter Arkitektur AB i samarbete med Pekka och Linda Seitola-Gunnarsson och byggd av Urfjällets Bygg AB. Vid prisutdelningen i går fick pristagaren den gyllene hästen och en prissumma på 100 000 kronor.

Annons

– Det känns riktigt bra och vi är jätteglada, säger Pekka Seitola strax efter tillkännagivandet.

– Jag kunde tyvärr inte vara med vid prisutdelningen själv, men Linda är där och minglar och ikväll lär det bli en fin middag, fortsätter han. Tänk att vår lilla bastu har fått ett så här fint pris som bara delas ut vart fjärde år. Det känns stort.

Den eniga juryn motiverade sitt val så här: Skogssauna vid Gävlebukten är en långsträckt, smal paviljong som inrymmer en rad olika funktioner. Sett från strandkanten samspelar skogens stammar med de tätt placerade pelarna längs paviljongen i vilken mötet mellan det rustika och högst förfinade är påtagligt. Massiva ohyvlade block av tjärfärgat trä i kraftfulla dimensioner står emot hyvlade, tätt placerade ljusa träbalkar, paneler och ribbverk. Vid en vandring längs den axel som går genom hela paviljongen växlar upplevelsen mellan slutet och öppet, rustikt och förfinat, mörkt mustigt och blont. Alltid med en rumslig sammanflätning av ute och inne som överträffar det mesta. Tomtebo är en träbyggnad präglad av skaparlust och omsorg – resultatet av en samverkan mellan en ambitiös beställare, en sinnrik arkitekt och en skicklig snickare.

Träprisjuryn hade ett tufft arbete att utse en vinnare bland 225 förslag och av tio nominerade utsågs slutligen en vinnare. I samband med Skogsnäringsveckan den 17 april kommer också Prins Carl Philip att överlämna en Träprisplakett som Linda och Pekka kan fästa på sin fina bastu.

Mer läsning

Annons