Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan blir strängare

/
  • Tilde Ivarsson, Moa Martinsson, Elin Hirsch, Emily Claw, Emma Sundin och Hanna Svärdström tycker att kvarsittning är okej, men att porta elever från skolan är de mer tveksamma till.
  • Niondeklassaren Mersad Shoric tror inte på avstängning av elever.– Skolan borde kunna göra andra saker för att eleven ska förstå att den gjort fel.
  • Aga är ett minne blott i skolan. Nu är det bland annat avstängning och omplacering som gäller för den som missköter sig.
  • Lärarna får ta av elever mobiltelefoner som används under lektionstid.

Skriftliga varningar, försittning och avstängning.

Skärpta disciplinåtgärder ska hjälpa till att skapa studiero för elever och lärare i grundskolan.

– Jag tror inte att det är rätt väg att gå, säger läraren Joakim Hellgren.

Annons

Sedan 1 juli praktiseras en ny skollag i Sverige. Den rymmer en hel del nyheter som kommer att påverka vardagen för elever, lärare och rektorer. Ett exempel rör de disciplinåtgärder som lärare och rektorer kan ta till då en elev missköter sig.

Tidigare var det inte tillåtet att portförbjuda en elev från grundskolan, även om han eller hon uppträdde hotfullt. Det stred mot reglerna om skolplikt. Men en lagändring gör det nu möjligt att stänga av en elev i max en vecka, förutsatt att tidigare åtgärder inte har hjälpt.

Frågan är i vilken utsträckning de tuffare åtgärderna kommer att tillämpas.

Joakim Hellgren, som jobbar som matte- och no-lärare på Stora Sätraskolan i Gävle, tror att avstängning kommer att ske ytterst sällan.

– Det är bättre att arbeta med relationer och skapa förtroende än att dela ut bestraffningar, säger han.

Har ni aldrig känt att det hade varit bra att kunna stänga av en elev?

– Faktiskt inte. Vi har aldrig haft sådana problem. För några år sedan var det en elev som hade problem men då blev det bästa alternativet en anpassad studieplan, säger han.

Mersad Shoric går i nian på friskolan Prolympia. Han har ingenting emot att skolan tar till disciplinåtgärder när elever missköter sig. Det han är kritisk till är när lärarna säger en sak – men gör något annat.

– Jag tycker det är bra med disciplinåtgärder, men som det har varit hittills har det inte fungerat. Ofta säger de att de ska ta mobiltelefonerna om vi har de på under lektionerna. Sedan sitter folk ändå och SMS:ar till varandra. Säger lärarna att de ska vara hårda så ska de hålla på det, annars är det lika bra att de inte bryr sig, säger han.

Men den nya möjligheten att porta elever från skolan tror han inte på.

– Skolan borde kunna göra andra saker för att eleven ska förstå att den gjort fel.

Han får medhåll av Tilde Ivarsson, Moa Martinsson, Elin Hirsch, Emily Claw, Emma Sundin och Hanna Svärdström.

– Att stänga av en elev i en vecka – är inte det lite överdrivet?, undrar Emma Sundin.

Kvarsittning tycker de däremot är helt okej.

– Förr hade skolan kvarsittning på fredagar för de som fått tre prickar. Skolan skötte det diskret, inte alla fick veta vem som misskött sig, säger Tilde Ivarsson.

Mer läsning

Annons