Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan kan läggas ner

/
  • – Det var inte oväntat, vi har känt på oss det här länge, säger Carola Lif vars son går i första klass på skolan.

Lägg ned Kastets Montessoriskola. Förslaget kommer från barn- och ungdomsförvaltningen.

– Kommunen har låtit skolan självdö, säger Carola Lif, mamma till en elev.

Annons

Som GD berättat tidigare har politikerna i barn- och ungdomsnämnden begärt en översyn av de skolor i Gävle som använder sig av Montessoripedagogik.

De ville bland annat veta om barn och föräldrar efterfrågar verksamheten.

Utredningen är nu klar och har resulterat i förslaget att stänga Kastets Montessoriskola från höstterminen 2012.

– Det handlar inte om besparingar, säger handläggare Sinikka Pisilä på barn- och ungdomsförvaltningen.

Istället är det vikande elevunderlag för skolan som är huvudorsaken. År 2008 hade skolan 104 elever, idag är antalet nere på 26 barn från förskoleklass och upp till årskurs 6.

– Med för få elever på skolan går det inte att driva en kvalitativ verksamhet utifrån de lagkrav vi har, säger Sinikka Pisilä.

Carola Lif, som har en son i skolans första klass, tycker att kommunens agerande under en rad år har lett fram till skolans elevtapp. För fyra år sedan diskuterades möjligheten att flytta eleverna på Kastets skola till Källögården eller Lillhagsskolan istället.

Osäkerheten kring skolans framtid gjorde enligt henne att föräldrar valde andra skolor till sina barn.

– Elevantalet är som det är eftersom vi aldrig fått ett besked om kommunen tänkt satsa på skolan eller inte. Det här är jättesynd. Skolan har potential, den har stor utemiljö, nära till Kastvallen, skog och sjö, säger Carola Lif.

Montessorilärarna Kerstin Lindblad och Ingma Carlsson fick information om nedläggningsförslaget i tisdags. De har samma uppfattning som Carola Lif - att osäkerheten kring skolans framtid avskräckt föräldrar och elever.

– Ju fler gånger det stått i tidningen att skolan kanske läggs ned, ju fler elever har vi tappat, säger Kerstin Lindblad.

I beslutsunderlaget som skolpolitikerna fått står att skoalns elever ska hänvisas till andra Montessoriskolor eller andra närliggande skolor.

– Det känns så definitivt när de skriver att skolan ska läggas ned. Jag önskar att Montessorispåret ska få finnas kvar på en annan skola här i Bomhus, säger Kerstin Lindblad.

Mer läsning

Annons