Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolfoto snart ett minne blott i Gävle

Nu är det slut med den traditionella skolfotograferingen på kommunens grundskolor. Kvar blir endast gruppbilderna som på sikt ska bli gratis för föräldrarna.

Annons

Beslutet har fattats av ledningsgruppen för de kommunala grundskolorna och kommer att få full genomslagskraft på alla skolor under hösten 2015.

Orsaken är ett brev som skickades till barn- och ungdomsnämnden för ungefär ett år sedan från Ekonomiskt kunskapscenter, ett nätverk som arbetar för att motverka fattigdom och social utestängning.

EKC hade mött allt för många föräldrar som fått problem på grund av just skolfotona. Några betalar de hemskickade bilderna och har sedan inte pengar kvar att köpa mat och kläder. Andra behåller bilderna trots att de egentligen inte har råd och drar på sig inkassokrav när betalningen uteblir.

Därför vädjade nätverket till politikerna att sätta stopp för fotograferingen.

– Beslutet har föregåtts av en lång diskussion. Trots att det är frivilligt har många elever ändå känt ett grupptryck att de måste köpa bilderna för att kunna byta med kompisarna, säger Frank Stoor, chef på barn- och ungdomsförvaltningen.

Porträttbilderna försvinner alltså inom de närmsta tre åren. Gruppbilderna däremot blir kvar, men i en annan form.

– Från skolans sida behöver man en viss dokumentation, men vi tänker oss att skolorna kan sköta det i egen regi, säger Frank Stoor.

På sikt är det även tänkt att bilderna ska bli kostnadsfria för föräldrarna.

– I dag finns sådan teknik att det inte är nödvändigt att ta fram dyra papperskopior. Kanske kan bilderna distribueras digitalt så att den som vill själv får ta fram en pappersbild, säger Frank Stoor.

Mer läsning

Annons