Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolösningen gick hem

/
  • Fem glada UF-vinnare på Konserthuset igår: Från vänster Malin Rosén, Matilda Lundgren, Frida Wilhelmsson, Alexandra Wallin och Anders Larsson. Framför sig håller de ett par barnskor med den vinnande produkten.

Att få rätt sko på rätt fot är inte alltid det lätt­aste, insåg fem elever på Polhemsskolans program Teknisk design. Lösningen de kom på gav priset till årets UF-företag i Gävle.

Annons

”En produkt som hjälper barn att sätta rätt sko på rätt fot” – så sammanfattar de fem vinnarna av det prestigefyllda unga företagspriset sin affärsidé. Den belönades alltså under Eldklotet Roadshow på Konserthuset i går kväll, en liten uppvärmning inför företagargalan Eldklotet den 9 april, då årets företagare i Gävleborg ska utses.

Vinnarna, som alla går sista året på gymnasieprogrammet, hade hört talas om ett vardagligt problem på dagis och beslutade sig för att försöka göra något åt det.

– Från början handlade det om ett projekt om arbetsmiljö. Att hela tiden böja sig ner för att hjälpa till med skorna har gett både föräldrar och dagispersonal ryggproblem och de flesta upplever det här som något jobbigt, säger Matilda Lundgren, en av dem fem i laget ”Fama stick UF”.

Istället har de hjälpt barnen lite på traven med att lära dem att själva sätta på sig skorna. En färgglad tygbit i två delar, tillsammans formad som ett koansikte, gör det lättare för barnen att ställa skorna på rätt håll och skilja på vänster och höger. Den enkla men praktiska lösningen har visserligen inte sålt i så många exemplar än men har fungerat bra, intygar de.

– Snörning eller kardborreband spelar ingen roll. Och så blir det ju lite roligare för barnen också, säger Matilda Lundgren, som precis som sina lagkamrater var omtumlad efter segerbeskedet.

Under middagen tillkännagavs också vilka som nominerats till priset årets företagare. De är Marcus Norin och Magnus Hedin med företaget Green Con Energi, Niklas Lundell med Time Cut samt Gävle Yogaskola och Mattias Hagman.

Mer läsning

Annons