Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolöverläkare säger upp sig i protest

/
  • Kristjan Arinbjarnarson har arbetat som skolöverläkare i Gävle i nio år men slutar nu eftersom han tycker att han inte får gehör för de behov som finns.

Gävle kommuns skolöverläkare Kristjan Arinbjarnarson har sagt upp sig i protest mot de bristande resurserna inom skolhälsovården.
– Det är en markering från min sida. Hit men inte längre, säger han.

Annons

Kristjan Arinbjarnarson har arbetat som skolöverläkare i Gävle i nio år och tillsammans med kollegorna jobbat hårt för att utveckla skolhälsovården.

Men i veckan lämnade han in sin avskedsansökan. Anledningen är att han inte tycker att han får gehör för de behov som finns.

– Jag tror att det i grund och botten finns en bristande insikt om behoven. Det känns otroligt viktigt att vi får komma in tidigt och arbeta förebyggande med eleverna. Det känns frustrerande när man inte får gehör när man påpekar det, säger han.

Skolhälsovården har nyligen bantats med ett antal tjänster med hänvisning till de minskade elevkullarna.

– Det är andra tider nu. Man har räknat på antalet elever och dragit ned på resurserna inom elevhälsovården. Men vi har i grund och botten varit kraftigt underbemannade, anser Kristjan Arinbjarnarson.

Och barn- och ungdomsförvaltningens anpassningskrav kvarstår. Under 2009 och 2010 måste skolförvaltningens kostnader minska med totalt 43 miljoner kronor. Ett liggande förslag är att göra en översyn av centraladministrationen, chefsorganisationen samt elevstödet och skolhälsovården.

– Vi har försökt bygga upp verksamheten under de nio åren jag jobbat här. Jag vill inte vara med om att riva ned den, säger Kristjan Arinbjarnarson.

Han slutar som skolöverläkare i maj och börjar då på ett nytt jobb på barnkliniken.

– Jag går vidare med nya spännande uppdrag.

Bodil Mellgren, chef för stödenheten, säger att hon respekterar Kristjan Arinbjarnarsons beslut och konstaterar att nu måste förvaltningen hitta en efterträdare på posten.

Om skolhälsovården måste dra ned ytterligare återstår att se.

– Det finns inga sådana beslut i dag, säger hon.

Mer läsning

Annons