Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolprojekt ska väcka intresset för teknik

/
  • Arkivbild: GUN WIGH Pillardag. Linnea Sohtell och Caroline Ädel i klass 5 på Fridehemsskolan plockar sönder det som en gång var en telefon. Pillardagen ingick i NOT-veckan som genomfördes för att öka elevernas intresse för naturvetenskap och teknik.

GÄVLENästa år påbörjas en ny satsning på undervisningen i fysik, kemi och teknik.Gävle är en av tio kommuner i landet som antagits till NTA-projektet, Naturvetenskap och teknik för alla, med start 2003.

Annons
Målet är att få upp resultaten i no-ämnena som bland avgångsklasserna i Gävle ligger på en låg nivå jämfört med rikssiffrorna.
- Det här var aktuellt även förra året men då var vi för sent ute. Visst är det en förmån att få vara med, säger Bo-Erik Simonsson på Barn och Ungdom.
Skolprojektet drivs gemensamt av Vetenskapsakademien och Ingenjörsvetenskapsakademien. Målgruppen är elever från sex år till årskurs 6. Genom projektet får kommunen inte bara text- och laborationsmaterial, det blir också en viss utbildning av lärare.
På så sätt hoppas kommunen även kunna öka andelen elever som söker gymnasieprogram med inriktning på naturvetenskap och teknik.
En annan målsättning är att no-undervisningen får ett större utrymme i de lägre årskurserna.
Utvärderingar som har gjorts visar att undervisningen i no/teknik-ämnena, med undantag för biologi, inte känns levande för eleverna förrän de börjar i årskurs 7.

Svårt få använda labsalar
Ofta är det svårt för eleverna i de yngre åldrarna att få tillgång till den utrustning och de labsalar som finns på skolorna idag.
Under den treåriga projekttiden räknar kommunen med att hälften av eleverna i årskurs 2-6 kommer att delta i NTA-undervisningen.
Första året planerar man att starta med fem skolor; Häcklinge, Söderskolan, Kastet, Storhagen och Hagaström. Där berörs 490 elever 24 lärare.
Kommunen kommer nu att börja leta efter en projektledare. Sedan börjar planeringen av arbetet.
- I praktiken kan arbetet på skolorna förmodligen komma i gång till nästa höst, tror Bo-Erik Simonsson.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons