Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolstart med segling på schemat

/
  • Foto: ANDREAS BARDELL Samarbete. Eleverna i klass Sputnik har haft lektioner ombord på en segelbåt. Tom Nilsson och de andra har fått lära sig sjövett, segling och samarbete.

GÄVLESegling, segling, segling. Så har det stått på Andersbergsskolans klass Sputniks schema de här första skoldagarna. Eleverna har stortrivts på lektionerna.

Annons
Medan båtägaren, skepparen och tillika slöjdläraren Göran Åberg hojtar kommandon till de sju eleverna berättar Sputniks lärare, Thomas Bernkert om seglingen.
- Det var Göran och jag som spånade idéer. Vi brukar ha någon form av kick off för att de nya eleverna ska komma in i gruppen. Det är mycket vinster med det här och vi hoppas så ett frö till intresse.

Sju killar
Sputnik är en liten grupp på sju killar från fyran, femman och sexan. Ibland kan de ha lite svårt att koncentrera sig men definitivt inte på seglingslektionerna.
- Nu samsas de på liten yta. Första dagen hade de lite problem att vara nära varandra men nu vet de sin plats och kan samarbeta. Alla har fått lära sig grunderna för segling. Senare i höst ska de få lära sig segla jolle, säger Göran Åberg.
Bara en av eleverna, Emil Åberg, har seglarvana. Han har fått vara lillskeppare.
- De har fått lära sig styra och sjövett, berättar han.

Inga sjösjuka
Eleverna är rörande överens om att det här är roligare än att sitta i klassrummet och inte en enda av dem har blivit sjösjuk.
- Det här är fjärde gången jag är på segelbåt. En gång var jag ute med farfar. Det här är kul. Kanske farfar kan lära mig mer, säger Tom Nilsson.
Något riktigt seglarväder har de inte haft. Turerna har gått i ungefär två knop i timmen men en av de tre dagarna kunde de i alla fall segla så båten nästan låg horisontalt.
- Vi var inte rädda, säger en av killarna kavat.
- Jo, jag var, erkänner Thomas Bernkert.

Lektion i sjövett
Martin Järnberg hissar fockseglet och Mattias Larsson hjälper till med vinschen. Grabbarna har seglat ut mot Böna fyr. Det ska bli lektion i sjövett.
- Vi kör i fyra knop. Thomas ska få hoppa i och så ser vi hur långt från båten han hamnar efter en liten stund. Då förstår vi hur viktigt det är med flytväst. Tänk om det hade gått vågor också, säger Göran.
- Kom igen, Bernkert, kom igen, hojtar grabbarna och Thomas Bernkert har inte mycket att välja på. Han hoppar i och någon kastar åt honom en livboj. Motorn är avstängd men båten driver ändå trots att det nästan är stiltje. Thomas Bernkert försvinner längre och längre bort. Budskapet har gått fram och alla hoppar i vattnet för att "rädda" sin lärare.
- Skolan ska vara kul. De ska komma skuttande till skolan och undra vad som ska hända, säger Thomas Bernkert när han väl kommit upp på båten igen.
Mycket roligare än så här kan nog knappast lektionerna bli.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons